Ook Limburgse kinderafdeling IC loopt vol

Afbeelding ter illustratie. © iStock
Bij de enige Limburgse kinder Intensive Care (IC) van het UMC+ in Maastricht zijn bijna alle bedden vol. Net als landelijk hebben de kinderafdelingen momenteel te maken met een piek door met name het RS-virus. Van de acht beschikbare IC bedden in het MUMC+ zijn er momenteel zes operationeel.
"We hebben het heel erg druk, er zijn veel kinderen met RS-virus infesties of luchtweginfecties, maar we halen het net", laat hoofd van de kinderafdeling van het MUMC+ en Hoogleraar Kindergeneeskunde Gertjan Driessen weten.

Spoedoverleg; geen nieuwe maatregelen

Dinsdagavond vond er een spoedoverleg plaats waar medische specialisten van alle zeven landelijke Universitaire Medische Centra's (UMC's) met elkaar in gesprek gaan over verdere maatregelen. Vorige week al ging het MUMC+ over tot het afzeggen van niet spoedeisende operaties. Uit het overleg bleek dat maatregelen zoals het overplaatsen van patiënten naar andere (IC) kinderafdelingen in het land of het verder afschalen van de geplande zorg indien nodig gaat plaatsvinden. "Als dat betekent een IC-bed vrijhouden door een operatie af te zeggen, zullen we dat doen. Maar er is geen geheel nieuw pakket aan maatregelen in het leven geroepen", zo laat Driessen weten.

Nog beheersbaar

Hoewel alle Nederlandse UMC's aan de maximale capaciteit zitten, is het wel nog allemaal beheersbaar volgens Driessen en niet anders dan de jaren voor de pandemie. Omdat sinds corona iedereen minder blootgesteld wordt aan virussen, ook kinderen, is de weerstand minder. Voorheen hadden de IC's op de kinderafdelingen eigenlijk ook al te maken met een piek van jonge patiënten door virusinfecties. "Die horen deze tijd van het jaar erbij. Ieder jaar is er daarom een overleg tussen de academische ziekenhuizen om te kijken hoe de druk kan worden verdeeld en beter gereguleerd", aldus Driessen.

Politieke discussie

Eén op de duizend kinderen met het RS-Virus komt op de IC terecht door complicaties. Er zijn 100 IC bedden voor kinderen in totaal beschikbaar in Nederland. Of dat niet aan de lage kant is, is daarom ook een terechte vraag, zo vindt Driessen. Hij stelt daarnaast dat het niet alleen om het aantal fysieke bedden gaat. Ieder bed heeft handen en voeten nodig in de vorm van personeel dat patiënten kan verzorgen. Als er geen personeel is, moeten 'bedden worden gesloten'. Aan verpleging is momenteel een tekort, door druk van corona waarbij personeel op andere afdelingen werd ingezet, maar ook door ziekteverzuim vanwege dezelfde virussen. "Het is daarom ook eigenlijk een politieke discussie."

Drukker op verpleegafdelingen

Ook op de kinderverpleegafdelingen van de andere Limburgse ziekenhuizen, Laurentius (Roermond), VieCuri (Venlo en Venray) en Zuyderland (Sittard-Geleen, Heerlen en Kerkrade) merkt men een drukte in het aantal jonge patiënten. Bij het Laurentius Ziekenhuis bijvoorbeeld, lagen er tussen 12 en 27 december vijf jonge patiënten met luchtweginfecties op de verpleegafdeling met een luchtweginfectie, niet alleen voor het RS-virus. Alleen bij het Sint Jans Gasthuis in Weert ziet geen toename in het aantal opnames sinds het opkomen van de virussen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!