Dwangsommen voor verhuurder levende kerststal

Puppy's op Hubertusmarkt Gulpen © Partij voor de Dieren
Bert's Animal Verhuur uit het Gelderse Appeltern, verhuurder van levende kerststallen, moet 130.000 euro aan dwangsommen betalen aan de gemeente West Maas en Waal, waar Appeltern bij hoort. De dierenverhuurder stond de afgelopen maanden ook op meerdere markten in Limburg, waaronder de Hubertusmarkt in Gulpen en een markt in Arcen.
Het bedrijf heeft in de decembermaand zes keer een kerststal met levende dieren geleverd aan kerstmarkten in het hele land, terwijl dat verboden was. De gemeente beraadt zich op vervolgstappen tegen het bedrijf en onderzoekt of bestuursdwang mogelijk is, aldus een verklaring dinsdag.

Kwaad daglicht

De hondenfokkerij annex dierenverhuurder staat al jaren in een kwaad daglicht. Er zijn diverse invallen gedaan, ook door de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit NVWA. De gemeente sommeerde de eigenaar al diverse malen om allerlei gebouwtjes van zijn terrein te verwijderen, maar dat is tot nu toe niet gebeurd. Ook heeft de eigenaar nog steeds tientallen honden, terwijl hij er maar maximaal zestien op twee adressen mag huisvesten.

Dieren

Begin december nam de politie op een markt in Arcen geiten, alpaca's, schapen, een pony en een ezel in beslag nadat die op een onjuiste manier waren vervoerd naar de kerstmarkt. De dieren zijn op een geheime locatie ondergebracht en de NVWA deed opnieuw een controle. Dinsdag heeft de gemeente de eigenaar laten weten dat hij alle in het vooruitzicht gestelde dwangsommen voor 6 januari moet betalen.

Maatregelen

Dierenactiegroep House of Animals is 'ontzettend blij' dat er maatregelen zijn genomen, zegt voorzitter Karen Soeters. De actiegroep volgt Bert's Animal Verhuur scherp en zal nu in de gaten houden of de bestuurlijke boetes worden betaald. Als dat niet gebeurt, stapt House of Animals naar de rechter. Bert's Animal Verhuur biedt op de website nog steeds tal van dieren aan voor de verhuur, zoals slangen, flamingo's en minipaarden.