'Patiënt met ernstig letsel te vaak in verkeerd ziekenhuis'

Ziekenhuis in Maastricht. © Erwin Minkenberg
Wie zwaargewond raakt, bijvoorbeeld door een auto-ongeluk of een val van een ladder, komt nog te vaak in het verkeerde ziekenhuis terecht. Hoewel deze patiënten beter af zijn in één van de elf gespecialiseerde traumacentra, belandt bijna een derde in een regionaal ziekenhuis.
Dat verkleint mogelijk hun overlevingskans, meldt Trouw.

Ernstige verwondingen

Het gaat om de categorie met de ernstigste verwondingen, zoals hersenletsel en orgaanschade. Dat zijn landelijk zo'n 4.800 patiënten per jaar, slechts een fractie van de 1,7 miljoen patiënten die op een spoedeisende hulp worden behandeld. Eigenlijk moeten negen van de tien patiënten met zulk ernstig letsel geholpen worden in een traumacentrum. Het Maastricht UMC+ is het enige Limburgse ziekenhuis met zo'n gespecialiseerd traumacentrum, maar ernstig gewonde patiënten kunnen vanuit Noord-Limburg ook terecht in het nabijgelegen Radboudumc Nijmegen.

Weinig vooruitgang

De afgelopen jaren is er weinig vooruitgang geboekt in het verbeteren van de traumazorg, blijkt uit cijfers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Al vijf jaar worden slechts zeven op de tien ernstig gewonden naar een traumacentrum gebracht. En ook Maastricht blijft achter op de norm. In Zuid-Limburg werd vorig jaar 58 procent van de ernstig gewonde patiënten direct naar het regionale traumacentrum vervoerd. De cijfers in het noorden van de provincie zijn beter - 76 procent van de patiënten gaat naar het Radboudumc - maar ook dat aantal ligt nog onder de norm van 90 procent.

Verbetering nodig

"Als bepaalde zorg vaker wordt verleend, neemt de overlevingskans toe", legt Mark Kramer, arts en voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, in Trouw uit. "In Nederland overlijdt 10 procent van de meest zwaargewonde kinderen. In Amerika, waar traumazorg meer geconcentreerd is, is dat 3 procent. We kunnen dus echt wel wat verbeteren."
Verbetering is volgens hem mogelijk door een betere inschatting ter plaatse. Daarvoor zou deze triage vaker gedaan moeten worden door een medisch mobiel team, zoals op de traumahelikopter aanwezig is.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!