Het wordt stil in Helden: Club Ultra definitief dicht

Jac en Nel Jacobs bladeren door de vele plakboeken over het Kubke en Palladio. © L1 (Gerard Pansier)
Club Ultra in Helden sluit na Tweede Kerstdag definitief de deuren. Oud-eigenaren Jac en Nel Jacobs wonen tegenover de zaak.
Hoewel het pand sinds 2017 niet meer in de familie is, gaat de sluiting hen aan het hart.

Het doet pijn

Het echtpaar Jacobs stond ruim dertig jaar achter de bar van de voorgangers van Club Ultra, Kubke, en later Palladio. Jac groeide ook op boven de zaak. "Het doet vandaag evengoed een beetje pijn. Ik heb er toch af en toe nog moeite mee. Je hebt je hele leven bijna aan die kant gewoond en geleefd", zegt Jac met betraande ogen.

Laatste discotheek

Met de sluiting van Club Ultra komt er niet alleen een einde aan meer dan honderd jaar horecahistorie in het pand. In het Noord-Limburgse dorp verdwijnt hiermee ook de laatste discotheek. In de hoogtijdagen kwamen er elk weekend duizenden jongeren uit de regio naar Helden.

Bijna 100 jaar

Het pand aan de Molenstraat was bijna 100 jaar in bezit van de familie Jacobs. De opa van Jac startte hier in 1918 al een café. Zijn ouders bouwde de zaak verder uit tot zaal Juliana. De hoogtijdagen beginnen in de jaren zeventig als Jac en Nel de zaak omdopen tot bar-dancing het Kubke. Na een grondige verbouwing in de jaren negentig werd de naam veranderd in Palladio.

Andere tijd

Jac en Nel verhuisden 26 jaar geleden naar de overkant van de straat toen zoon Erwin het stokje overnam. Maar discotheken kregen het steeds lastiger om publiek te trekken. In 2017 gaat Palladio failliet en ook de nieuwe eigenaar lukt het als Club Ultra niet om te overleven. "Nu gaan ze gemakkelijk naar Mallorca op vakantie voor een weekendje. Met een vliegtuig, dat kost toch niets", legt Jac uit.
De kans is groot dat er op de plek van Club Ultra in de toekomst woningen komen. Het pand werd eerder dit jaar namelijk al verkocht aan een investeerder.