Na drie jaar is Geulhemmergroeve weer open

Jean Conraads steekt kaarsen aan in de Geulhemmergroeve © L1
Een enkele dag per jaar is de Geulhemmergroeve open voor het publiek. Door corona hadden belangstellenden drie jaar moeten wachten.
De mergelgroeve en de nabijgelegen Rotswoning in Berg en Terblijt worden beheerd door een stichting met vrijwilligers. Alleen op Tweede Kerstdag opent de poort voor het grote publiek. De eerste bezoeker maandag was direct de jongste. Jup de Bruijn werd in november gedoopt in de groevekapel en kwam met vader en moeder polshoogte nemen.

Franse Republiek

De kapel in de Geulhemmergroeve dateert uit de periode dat Frankrijk de dienst uitmaakte in Zuid-Limburg. Na de verovering van Maastricht in 1794 werd ook Berg en Terblijt ingelijfd. De Fransen sloten de plaatselijke kerk, zoals ze deden met zoveel katholieke gebouwen. Trouw moest gezworen worden aan de Republiek, niet aan de Paus.
Pastoor Joannes Schepers dook onder in de mergelgroeve en liet een kapel uithakken. Twee jaar lang werden in de verborgen Geulhemmergroeve missen opgedragen.

Verschuilen

De kapel in de Geulhemmergroeve is er nog steeds. Hij werd gebruikt in de Tweede Wereldoorlog, toen 2500 inwoners uit Berg zich verscholen in de groeve in september 1944. Op de laatste zondag voor kerst is er nu nog steeds een heilige mis, dit jaar met hulpbisschop Everard de Jong.
Vlak naast de kapel is een plek om kinderen te laten dopen. Jup de Bruijn is de laatste dopeling. Daarmee sluit de 8 maanden oude Jup een mooie rij. Het eerst geregistreerde meisje dat zich liet dopen in de groeve wordt binnenkort 50 jaar oud.