Na drie jaar weer volle restaurants met kerst

Na drie jaar konden de restaurants weer gewoon open met kerst. © L1
Kerst 2019 was de laatste keer dat restaurants vol zaten met de kerst. Daarna volgden twee coronajaren. Maar nu kan het weer. En ondanks hoge energieprijzen en inflatie weten Limburgers de weg naar de horeca te vinden met Kerstmis.
Eigenaar Michelle van de Meerakker van restaurant Nieuw Vosseven in Stramproy bekijkt haar gastenlijst en constateert dat ze op Eerste Kerstdag 90 gasten heeft voor de lunch en 90 voor het diner. Een volle bezetting. En op Tweede Kerstdag hetzelfde. "Dat hebben we wel nodig, want we betalen nog steeds onze lening terug aan de overheid. Die financiële steun heeft ons op de been gehouden, maar nu moeten we echt aan de bak."

Corona

Na corona kwam de oorlog in Oekraïne, hogere energieprijzen en prijsstijgingen van de dagelijkse boodschappen. Veel huishoudens hebben daarom afgelopen maanden hun uitgavepatroon aangepast. Maar daar is deze kerst weinig van te merken, zegt Michelle. "Wat we eerder dit jaar wel zagen is dat sommige gasten na hun wandeling hier in het natuurgebied alleen een kop koffie bestelden en de vlaai dan achterwege lieten. Maar met de kerst merken we daar niets van. Mensen willen dit jaar weer eens kunnen genieten na drie jaar."
We vieren elk jaar kerst, maar waar komt het feest vandaan. Dat leggen we in deze video uit: