De wereld is zijn huis, maar met kerst is Tom thuis

Tom Grond uit Simpelveld reist de hele wereld rond. © Tom Grond
Kerst vieren doet Tom Grond ieder jaar bij zijn familie in Simpelveld. De rest van zijn tijd bereist hij de wereld en dat doet hij al tien jaar onafgebroken. 147 landen heeft hij al minstens eenmaal bezocht en daarmee is hij nog zo'n 50 landen verwijderd van zijn doel.
Rond de 800.000 mensen volgen zijn avonturen op zijn website @Traveltomtom en sociale media-kanalen.

Geboortestreek

L1 sprak Tom Grond op het Drielandenpunt in Vaals, waar je in luttele seconden drie landen aandoet. "Ik vertel mensen vaak over mijn geboortestreek waar op een steenworp afstand meerdere talen en dialecten worden gesproken. Misschien ben ik door mijn geboortestreek zo geïnteresseerd geraakt in andere landen en culturen."

Business

Zijn reislust is inmiddels uitgegroeid tot een business. Op de website staan naast reistips en reisverslagen ook besprekingen van handige spullen om mee op reis te nemen. Met de reclame- en sponsorinkomsten verdient hij voldoende om op reis te blijven. Op sociale media plaatst Tom video's van al zijn reizen. Daarnaast heeft Tom ook inkomsten uit opdrachten van hotels of nationale toeristenbureaus.

PR

Dat betekent dan wel dat hij de rol van PR-persoon aanneemt voor zijn klanten. "Maar dat doe ik alles bij elkaar twee maanden per jaar. De andere tien maanden maak ik reizen naar bestemmingen die ikzelf uitkies. In die video's en blogs kan ik zeggen wat ik wil."
Uiteindelijk wil Tom alle landen op deze aardbol minstens één keer bezoeken. En dan behoort hij tot een zéér exclusieve club. "Er bestaat een lijst van mensen die alle landen hebben bezocht. Daar staan 350 mensen op. Om dat in perspectief te plaatsen: er zijn al meer mensen in de ruimte geweest."

Vliegschaamte

Natuurlijk krijgt Tom opmerkingen over de vele vliegreizen die hij maakt. Heeft hij geen 'vliegschaamte'? "Ik begrijp dat mensen kritiek hebben op mijn reisgedrag. Maar ik doe het voor mijn werk en ik betaal mee aan compenserende maatregelen zoals het planten van bomen. En verder leef ik heel eenvoudig vanuit mijn koffer en koop weinig spullen. Dat telt ook mee in het bepalen van mijn totale CO2-voetafdruk."
We vieren elk jaar kerst, maar waar komt het feest vandaan. Dat leggen we in deze video uit: