Bezwaar ingetrokken: eind aan slepende procedure bouwproject

Nieuwbouwproject Het Domein in Tegelen. © Hauzer & Partners
Er is een einde gekomen aan de slepende bezwaarprocedure tegen de bouw van 34 nieuwbouwwoningen in Tegelen. De bezwaarmakers hebben hun bezwaar ingetrokken waardoor de bouwvergunning nu definitief is geworden.
Dat betekent dat de bouw officieel kan starten, laat Kim Oedinghofen - één van de kopers - aan L1 weten.

Het Domein

Op het terrein van de oude sigarenfabriek van Peter Hendrik Vossen in Tegelen worden 34 nieuwbouwwoningen gebouwd. De kopers kregen op 24 december 2021 - zaterdag exact een jaar geleden - te horen dat ze een woning bij 'Het Domein' toegewezen hadden gekregen. Ze leefden lang in de veronderstelling dat de bouw van hun nieuwe woning in augustus 2022 van start zou gaan.
Sommige kopers hadden zelfs hun eigen huis al verkocht. Maar op de laatste dag van de zes weken durende bezwaartermijn voor het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning, werd er toch nog bezwaar ingediend.

Bezwaar

Volgens de bezwaarmakers zou er geluidsoverlast en parkeerproblemen ontstaan. Ook zou de verkeerssituatie door de nieuwe woningen een stuk gevaarlijker worden. Ze vroegen bij hun bezwaar een zogenoemde voorlopige voorziening aan: er mocht niet gebouwd worden tot er een besluit was genomen over het bezwaarschrift.

Vertraging

Die zitting bij de Raad van State vond vorige week donderdag pas plaats. En het leek erop dat de procedure tot zeker eind maart zou duren. Dat zorgde voor problemen bij sommige kopers. Zo zouden de hypotheekoffertes van een aantal kopers tegen die tijd al verlopen zijn. In dat geval moet er opnieuw naar de rentestand gekeken worden en dat betekent, met de oplopende rentes, dat er kopers zijn die bang waren dat ze de maandlasten niet meer konden betalen.

Van tafel

Er was volgens de rechter wel een uitweg: als er buiten de rechtbank een compromis gesloten kon worden, zou het niet zo lang hoeven duren. Vrijdag kregen de kopers de verlossende brief, vertelt Kim Oedinghofen. Ze heeft samen met haar vriend Bart een tussenwoning in het project gekocht. In de 'hoera-brief', zoals Oedinghofen het document noemt, staat dat de vergunning onherroepelijk is geworden omdat de bezwaarmakers hun bezwaar bij de Raad van State hebben ingetrokken.
Daarmee komt er ook voor Hans en Annie Geraeds een einde aan de onzekerheid. Zij nemen begin januari hun intrek in een vakantiehuisje op vakantiepark De Maasduinen in Belfeld nadat ze hun eigen woning al hadden verkocht.
Wanneer de eerste schop officieel de grond in zal gaan, is nog niet bekend. Maar juridisch staat er in ieder geval niks meer in de weg.