Staking Etos-personeel zorgt voor gesloten winkels

Het personeel van de Etos staakt voor meer loon. © L1 (Maurice de Heus)
Op de dag voor kerst houden veel Limburgse Etos-winkels de deuren dicht. Het personeel van de drogisterijketen staakt voor meer loon.
Een vijftigtal werknemers van Etos verzamelde zich vrijdagochtend op het Maastrichtse Onze Lieve Vrouweplein.

Waardering

Samen met de vakbond FNV handel zetten ze hun eisen kracht bij. "We willen gewaardeerd worden voor de persoon die we zijn", zegt Maureen van den Heiligenberg. "We willen niet afgescheept worden met een paar zielige procentjes extra loon."

Grootwinkelbedrijven

"Tachtig procent van het personeel zegt dat ze niet kunnen rondkomen van het salaris dat ze bij Etos verdienen", weet Jan Haagmans van vakbond FNV Handel. "Voor de cao van de grootwinkelbedrijven willen we meer loon afdwingen. De werkgevers bieden slechts drie procent. Ze geven het geld wel aan de aandeelhouders, maar niet aan hun eigen mensen. Ahold, Kruidvat, A.S. Watson hebben echt een kruideniersmentaliteit. Ze leven op de aandeelhouders, al het geld gaat die kant uit."

Minimaal 10 procent

Desiree Tilmans werkt bij twee Etos-vestigingen in Maastricht en Heerlen. "We staken voor een hoger uurloon en minder werkdruk. Als de uurlonen niet kloppen, gaat veel kwaliteit verloren. De meesten van ons werken al 20 tot 30 jaar bij Etos. We zijn heel loyaal. Maar we zijn nu op een punt gekomen van de inflatie dat we met loyaliteit onze boodschappen niet meer kunnen betalen."

Kopersstaking

De vakbond eist minimaal tien procent loonsverhoging per januari 2023 en minder werkdruk in de grootwinkelbedrijven. Om die eis kracht bij te zetten, volgt zaterdag een staking en demonstratie in Utrecht op het Jaarbeursplein. Ook roept de vakbond op tot een kopersboycot. De vakbond hoopt dat het winkelend publiek vrijdag en zaterdag niets koopt bij De Bijenkorf, Etos, Kruidvat en Holland & Barret. Dat zijn bedrijven waarvan het personeel onder de cao voor grootwinkelbedrijven valt. "Na zaterdag overleggen we onderling welke nieuwe acties er nodig zijn", zegt bestuurder Cindy Onvlee van vakbond FNV tegen L1.