Raaroverzicht 2022: menselijk falen en lichaamssappen

Genoeg raar nieuws, ook in 2022 © Afbeelding: L1
Nieuws is wat opmerkelijk is: de ene keer is het schokkend, de andere keer is het heel erg belangrijk, en soms is iets nieuwswaardig omdat het raar is. Zo ook in 2022. En dus hebben we ook dit jaar weer een bloemlezing in ons Raaroverzicht.
De onderwerpen zijn, ook dit jaar weer, heel divers.

Diefstal

Verhalen over diefstal zijn lang niet altijd een bericht waard. Een gestolen fiets, een gebietst pakje kauwgom of een inbraak waarbij tuingereedschap is meegenomen, is natuurlijk heel vervelend, maar zo alledaags dat we er geen artikel aan wijden. Maar dat wordt anders bij een spektaculaire buit, zoals bijvoorbeeld de juwelenroof tijdens de TEFAF in juni. En met daders die er met z'n vieren op twee elektrisch stepjes vandoor gaan, halen ze meteen het raaroverzicht.
Maar ook een kleinere buit leidt soms tot gefronste wenkbrauwen. Want wat moet je in hemelsnaam met 22 repen chocolade? Een Hagenees probeerde die onbetaald mee te nemen uit een supermarkt in Sittard, maar liep tegen de lamp. Het kwam hem meteen op twee weken gevangenisstraf te staan, omdat de man als veelpleger te boek staat.
Diefstal is voor winkeliers over het algemeen een ingecalculeerd risico, maar je kunt ook pech hebben. Een zaak in de Maastrichtse wijk Wijck bleek dit voorjaar wel heel populair bij het dievengilde. Terwijl de politie een betrapte dief aan het inrekenen was, zagen de agenten dat ook een andere klant er zonder te betalen vandoor wilde gaan. Of het verstandig is om iets te stelen als er al een politiewagen voor de winkel staat, laten we maar even in het midden.
Als dief maak je soms ook meer buit dan je lief is. Bijvoorbeeld een klein hondje, dat was achtergelaten in een auto. De Brunssumse Jolyn raakte zo haar vierjarige chihuahua Spoekie kwijt. De auto kreeg ze niet meer terug, gelukkig was de dief zo vriendelijk het modehondje in een tas te stoppen en die achter te laten bij het politiebureau in Kerkrade.

Dieren

Het lot van Spoekie de gestolen chihuahua is niet het enige opmerkelijke dierennieuws dit jaar. Want ook knuffelhondje Chloë beleefde dit jaar een hachelijk avontuur. Het pomeriaantje uit Blerick viel plotseling om, en gaf geen kik meer. Baasje Jaleesa wist niet wat haar overkwam, maar voorbijgangster Roxanna schoot meteen te hulp. Ze gaf de dwergkees mond-op-snuitbeademing waardoor Chloë weer tot leven kwam.
Maar niet alle dieren zijn zo schattig dat je ze zomaar op de bek pakt. Zoals bijvoorbeeld de slang die een gezin in Maastricht achter de televisie vond. De rode rattenslang had zich verschanst tussen alle kabels. Waar het reptiel vandaan kwam is nog de vraag, waar het heen ging weten we wel: de dierenopvang.
De politie heeft vaak handenvol werk aan losgebroken dieren. Loslopende schapen, koeien of pony's kunnen gevaarlijke situaties veroorzaken en moeten dus zo snel mogelijk gevangen worden. Maar soms levert het de politie ook iets op: in Heerlen schreef een agent driftig bonnen uit tijdens het herderswerk. De politieman zag dat voorbijrijdende automobilisten van achter het stuur foto's en filmpjes maakten, en bracht zo voor het CJIB nog wat schaapjes op het droge.

Viezigheid

Af en toe zijn nieuwsberichten ronduit smerig en gaat het op deze site over dingen als pies, poep en andere stoffen uit het menselijk lichaam. Zoals in mei, toen de Kelpense boer Thieu Bongers op zijn bedrijf een inzamelingsactie hield voor mensenpoep. De actiedag voor mensenmest moest het publiek bewust maken van de manier waarop landbouwgrond vruchtbaar wordt gemaakt. Een plasje inleveren mocht trouwens ook.
Menselijke vloeistoffen waren dit jaar ook bruikbaar voor kunstenares Floor Martens uit Reuver. Zij verwerkte menstruatiebloed en sperma tot kunst. Gedroogd en vermalen tot poeder maakte ze er werken mee over thema's als leven en dood, en man en vrouw. "Normaal wordt het weggegooid of verdwijnt het, of is het iets vies, maar op deze manier wil ik eigenlijk de schoonheid ervan laten zien", zei ze over haar werk waarmee ze werd genomineerd voor de Parkstad Limburg Prijs. Die won ze niet, wel schopte ze het tot dit Raaroverzicht.
Bij de bovenstaande berichten had de viezigheid nog enig nut, maar daarvan was geen sprake bij de Venrayse wildpoeper die een drol had gelegd op het balkon van een bejaarde dame. Hij viel daarna, met alleen jas en sokken aan, op datzelfde balkon in slaap. De vrouw in kwestie schrok zich natuurlijk een ongeluk en waarschuwde de politie, die de beschonken man wakker maakte zodat hij zijn eigen keutel kon opruimen.
Om pornofilms te kijken, hebben ze bij verpleeghuis Lückerheide Kerkrade daarentegen helemaal geen excuus nodig. De dementerende bejaarden blijken namelijk lekker te ontspannen van een retro-seksfilm. Bijkomend voordeel is dat hitsige, door hun aandoening ongeremde senioren het personeel minder lastigvallen.

Menselijk onvermogen

Het vlees is zwak, blijkt ook maar weer eens uit het verhaal hierboven. De mens is niet perfect, en dit leidt vaak genoeg tot opvallende nieuwsberichten. Zo duurde het afgelopen voorjaar een paar weken voordat ook de Mariakerk in Venlo-Zuid de klok verzette van winter- naar zomertijd. De vrijwilliger die daarvoor verantwoordelijk was, had namelijk hoogtevrees gekregen. En omdat de klok handmatig verzet moet worden, duurde het even voordat er een bedrijf was gevonden dat de klus alsnog kon klaren.
Roddelrubrieken varen wel bij tekortkomingen in menselijke relaties. De relatiebreuk en daaropvolgende rechtszaak van Hollywoodsterren Amber Heard en Johnny Depp werd breed uitgemeten in gossiprubrieken wereldwijd, en ook 1Limburg vond een haakje om met dit verhaal aan de slag te gaan. Want een interview van de uit Sevenum afkomstige Twan Huys met Amber Heard schopte het tot bewijsmateriaal in deze zaak (waarin het ook nog even over poep ging, maar dat terzijde).
Het mooie van ons aller feilbaarheid is dat we achteraf tot inkeer kunnen komen. Dat doet bijvoorbeeld ook oud-staatssecretaris en voormalig Kamerlid René van der Linden, die eind dit jaar ineens een oliemannetje voor het Kremlin bleek te zijn. Zijn naam dook op in een lijst met contacten van een grote Russische spion, en inderdaad verkondigde hij de afgelopen jaren erg vaak een pro-Russisch standpunt. Op de redactie belden we natuurlijk enthousiast met de prominente CDA'er om hem de vraag te stellen of hij inderdaad een 'agent van Poetin' was. Maar nee, zo ziet Van der Linden het niet: "Ik heb me altijd sterk gemaakt voor goede relaties met Rusland", zegt hij met de wijsheid van nu. "Hoe verschrikkelijk het criminele gedrag van Rusland in Oekraïne nu ook is." Waarvan akte.
René van der Linden uit Nuth schudt de hand van Vladimir Poetin in 2008 © Kremlin.ru CC BY 4.0 via Wikmedia Commons
Bij Van der Linden kwam de wijsheid met de jaren, dus de jonge studenten van het VISTA College in Heerlen is het vergeven dat ze domme dingen doen. Zo'n bus deodorant in de schooltas is bedoeld om je oksels mee op te frissen, maar blijkt ook heel geschikt om medestudenten mee te irriteren. Zo'n deodorantgevecht liep in september volledig uit de hand: de school werd ontruimd en drie studenten meldden zich met ademhalingsproblemen bij de ambulance.
Brandweer en ambulances na het deogevecht in het Vista College © Track '88