Compensatie voor Heerlense ondernemers vanwege energiekosten

Het stadhuis van Heerlen © Google Streetview
Ondernemers in Heerlen kunnen in aanmerking komen voor een eenmalige tegemoetkoming van maximaal 5000 euro. De gemeente wil bedrijven die in financiële nood verkeren door de energiecrisis helpen.
In totaal wordt er maximaal 500.000 euro beschikbaar gesteld.

TEK-regeling

Heerlen wil MKB-ondernemers ondersteunen die buiten de boot vallen voor de zogenoemde TEK-regeling van de Rijksoverheid, de tegemoetkoming van energiekosten. Daarbij zou minimaal 7 procent van de omzet uit energiekosten moeten bestaan.

Geen eigen vangnet

Ook speelt een rol dat vaak niet op andere manieren de kosten kunnen worden gecompenseerd. "Lokale MKB’ers als bakkers, slagers, bloemenwinkels en schoenmakers kunnen de stijging van de energiekosten niet één-op-één doorberekenen aan hun klanten", aldus wethouder Martin de Beer.

Voorwaarden

Naast de genoemde 7 procent van de omzet die naar de energiekosten gaat, zijn er ook nog andere voorwaarden om in aanmerking te komen voor de compensatie. Als MKB-ondernemer moet je aantonen dat een bepaald aantal medewerkers in financiële moeilijkheden is gekomen door de energietarieven. Vervolgens wordt het bedrag dat uitgekeerd wordt gebaseerd op het verschil tussen de hoogste en laagste energieprijs die de ondernemer in 2022 betaalde. ZZP-ers en ondernemers zonder werknemers komen niet in aanmerking voor de gemeentelijke subsidie. Voor hen geldt vooralsnog de eerdere korting.
De subsidie kan vanaf 2 januari tot en met 30 juni 2023 worden aangevraagd.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!