Foodbank Maastricht: gratis eten tegen voedselverspilling

De foodbank in Maastricht. © L1
Met de kerst voor de deur moet er vaak groot worden ingekocht. Maar bij foodbank Maastricht maken ze liever gebruik van het overschot aan voedsel dat elke dag overblijft bij winkels en de markt.
"Als je ziet wat er dagelijks allemaal wordt weggegooid aan eten, en dan heb ik het nu alleen nog maar over Maastricht", zegt Borut Vovsek, initiator van Foodbank Maastricht. "Dan moeten we mensen proberen duidelijk te maken dat dit een probleem is, een groot probleem."

Anders

Met een paar rammelende winkelkarretjes begeven vrijwilligers zich richting de weekmarkt in Maastricht. Daar halen ze groenten en fruit op die niet verkocht zijn. Daarnaast zijn er ook nog andere locaties waar doordeweeks voedingsmiddelen worden opgehaald, zoals bij verschillende kleine winkels. "Dat brengen we vandaag allemaal samen en dat delen we dan aan de mensen uit", aldus Vovsek. Het doel waarmee hij de Foodbank startte was niet zozeer armoedebestrijding, maar duurzaamheid. Hij wil met het initiatief aan mensen laten zien dat het ook anders kan. Dat is ook de reden waarom hij op woensdagen samen met andere mensen maaltijden voorbereidt van voeding die over is. Die wordt dan ook gezamenlijk genuttigd.

Rij

Vrijwilligers die meewerken mogen uiteindelijk, wanneer alle voedingsmiddelen mooi zijn uitgesteld, als eerste wat uitkiezen om mee te nemen. Daarna wordt de deur geopend voor bezoekers, die vaak al een uur van tevoren in de rij gaan staan. Sommigen van hen zijn vluchteling, of hebben niet veel te besteden. Maar er komen ook veel mensen die zich vinden in het idee om voedselverspilling tegen te gaan. Een van hen is Ariana Orlic. De studente werkt zelf voor een grote supermarktketen en ziet elke dag hoe er grote hoeveelheden eten verloren gaan. "Wij worden verplicht om voedsel dat niet wordt verkocht of tegen de einddatum loopt weg te gooien. Niemand mag het gratis meenemen; werknemers niet en ook niemand anders. Daarom zie ik liever dat eten wordt meegenomen."

Brood en soep

Ook Mark Denis uit Maastricht komt hier niet vanuit financiele overweging. Hij laat zijn tas zien waar Turks brood in zit. "Dit koop ik wel eens bij de Turkse winkel, maarja, als ik dan hier zie hoeveel er wordt weggegooid, dan is dat toch zonde!" Ook neemt hij vaker wat groente mee. "Daar maak ik dan een ketel soep van."

Schaamte

Er is voor sommige mensen nog steeds een beetje schaamte om naar de foodbank te gaan. "Aan het woord zit misschien een stigma. Maar als mensen naar hier zouden komen, het zouden zien en uitgelegd krijgen wat het doel ervan is, dan wordt dat denk ik zo weggenomen", meent Marcus Sposter. Hij werkt bij een grote multinational. "Ik heb er pas geleden ook een collega over verteld, en de week daarna trof ik hem hier", lacht hij.