Jongeren uit Brunssum in rouw na dood Gianna

Jongeren herdenken Gianna. © Frank Moonen (L1)
Jongeren uit Brunssum proberen op allerlei manieren de dood van de 14-jarige Gianna te verwerken. Ze kwam dinsdagavond bij een schietpartij in haar woning om het leven.
Twee dagen later is het politieonderzoek in de Koolhofstraat afgerond. Terwijl het laatste politiebusje wegrijdt is de voordeur van de woning van Gianna al een bloemenzee. Jongeren rouwen om de dood van hun vriendinnetje of klasgenote. Voor hen is de dood van het meisje niet te bevatten. Waarom moest een onschuldig meisje het slachtoffer worden? Het zijn vragen waar nog geen antwoorden op zijn en niemand weet of die ooit nog komen.

Jongerenwerkers

Feit is dat het voor ouders, leraren en jongerenwerkers pittige dagen zijn. Ze moeten er staan nu de jeugd ze nodig heeft. Sanne is nog jongerenwerker in opleiding, maar krijgt dit nu voor haar kiezen. "Ik probeer nu 24 uur per dag er voor ze te zijn. We zijn gisteren met een man of 15 in het park gaan zitten, zodat iedereen troost bij elkaar kon zoeken. Belangrijk is je emotie kwijt te kunnen en erover te praten", zegt Sanne, terwijl ze met een paar meisjes bloemen legt bij de woning van Gianna.

Doorgefietst

Ook Sam Duijkers, een goede vriend van Gianna, is er. Hij kent het gezin al lang en is er flink door geraakt. Tien minuten voor de schietpartij was hij nog in de straat van Gianna. "Ik wilde aanbellen om fijne feestdagen te wensen, maar omdat het regende ben ik maar doorgefietst. Misschien maar goed ook", beseft Sam nu.
Bloemen voor de woning waar het schietincident plaatsvond. © L1

Stille tocht

Omdat hij iedereen de kans wil geven afscheid te nemen heeft hij een stille tocht georganiseerd. Die gaat plaatsvinden op dinsdag 10 januari en loopt van het Lindeplein in Brunssum naar het skatepark. Sam heeft die datum gekozen omdat Gianna op die dag 15 jaar zou zijn geworden. De toch eindigt in het skatepark omdat dat de plek is waar Gianna graag kwam. Haar woning hebben ze bewust buiten de route gehouden, dat zou te pijnlijk zijn. Familie en gemeente zijn akkoord met de tocht.

Herdenking en stille tocht

Op het Emmacollege in Heerlen, de school van Gianna, wordt vrijdag een herdenkingsdienst gehouden. Op 10 januari wordt een stille tocht georganiseerd, die dag zou het meisje 15 zijn geworden.