Tanja blijft spoorloos na 1000 tips: beloning ingetrokken

Peter R. de Vries staat en ouders Corrie en Adrie Groen bij de bekendmaking van de Gouden Tip in 2021 © ANP
De gouden tip in de zaak-Tanja Groen, die de tipgever had kunnen belonen met een bedrag van 1 miljoen euro, is ook na anderhalf jaar niet binnengekomen. De Peter R. de Vries-foundation trekt de beloning in deze zaak daarom in.
Het geld wordt nu gebruikt voor andere cold-casezaken, als tipgeld maar mogelijk ook om slachtoffers bij te staan.

Scenario's

In totaal kwamen er bijna 1000 tips binnen, maar geen leidde tot de vondst van de in 1993 spoorloos verdwenen Maastrichtse studente. Wel konden bepaalde scenario's door alle nieuwe informatie worden uitgesloten.

Verlengd

Stichting de Gouden Tip werd in juni 2021 door Peter R. de Vries opgericht om coldcasezaken als die van Tanja Groen op te lossen. De uit Schagen afkomstige eerstejaars studente verdween na een studentenfeest. Het was de eerste zaak waar de stichting zich op richtte, door forst tipgeld uit te loven en de zaak opnieuw onder de aandacht te trekken. Aanvankelijk zou die campagne een jaar duren, deze zomer kwamen daar nog zes maanden bij.

Medeleven

Kort na de oprichting van de stichting werd Peter R. de Vries vermoord, en nam dochter Kelly de Vries het stokje over. "Tot het laatste moment hebben wij gehoopt dat wij Tanja konden terugbrengen bij haar ouders. Helaas hebben een miljoen euro en een jaar lang media-aandacht dit niet kunnen realiseren. Wij leven ontzettend mee met de familie en willen vooropstellen dat wij ons altijd blijven inzetten voor het terugvinden van Tanja, ook zonder hoge beloning", zegt zij nu over deze zaak.

Onderzoek

Ondanks het einde van de inzet van de erven-De Vries blijft het onderzoek naar Groen doorlopen. Op dit moment loopt er nog een rechtshulpverzoek met België, om onbekend vrouwelijk dna dat is gevonden in het huis van Marc Dutroux te vergelijken met de vermiste studente. Het is overigens niet voor het eerst dat die link is gelegd. Na de arrestatie van Dutroux hebben de ouders van Tanja Groen nog door zijn spullen mogen zoeken naar sporen van Tanja, maar dat was tevergeefs.