Nieuw energiecontract Maastricht 6 miljoen duurder

Het stadhuis in Maastricht © Martine Oostveen
Het nieuwe energiecontract van de gemeente Maastricht gaat komend jaar 10 miljoen euro kosten, meer dan een verdubbeling van de 4 miljoen die vorig jaar nog werd betaald. Onder het contract vallen ook 16 andere Zuid-Limburgse gemeentes, de brandweer en het MECC.
Dat maakt wethouder Manon Fokke (financiën, PvdA) bekend aan de Maastrichtse gemeenteraad. Eerder werd al bekend dat de nieuwe energieleverancier Vattenfall gaat worden. Dit is geregeld via een Europese aanbesteding.

Inkoop

De inkoop van elektriciteit en gas vindt plaats in het jaar voordat het gebruikt gaat worden. Het bedrag is daarom nog een schatting. Ook zijn volgens de gemeente de resultaten van energiebesparende maatregelen op dit moment nog niet bekend. Vattenfall heeft nu de geschatte hoeveelheden voor 2023 ingekocht.

Levering

Niet alleen de gas en elektriciteitskosten van de gemeentes gaan fors stijgen. Ook de leveringskosten van de energie, wat door Enexis wordt verzorgd, gaat in het komend jaar stijgen.
De huidige energieleverancier is op 1 januari 2020 het contract aangegaan met de gemeente, dit was voor twee jaar met een mogelijkheid tot verlenging met een jaar. De huidige energieleverancier heeft echter aangegeven dat ze een gehele klantenstop hanteren. Dit houdt in dat het contract per 31 januari 2022 beëindigd wordt. Het nieuwe contract met Vattenfall gaat per 1 januari 2023 in.