Jarenlange celstraf en tbs voor doden Heerlenaar

Politie op locatie na de fatale schietpartij in de Heerlense Elandstraat. © Track'88
De 31-jarige Zouo 'Tom' A. moet 15 jaar de cel in voor het doden van Heerlenaar Frank van der Schrier, vorig jaar november. Ook kreeg hij tbs met dwangverpleging opgelegd.
Dat heeft de rechtbank in Maastricht vrijdag bepaald. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste vorige week 22 jaar cel met tbs. Omdat de rechtbank moord niet bewezen acht, valt de straf lager uit. "U bent levensgevaarlijk", zei de rechtbank over Zouo.

Neerschieten

De schietpartij vond plaats op 13 november 2021 in een woning aan de Elandstraat in Heerlen. Er ontstond een woordenwisseling, waarna Zouo bewoner Frank van der Schrier (51) neerschoot. Het slachtoffer vocht in het ziekenhuis voor zijn leven, maar overleed één dag later aan zijn verwondingen.

Beloning

Na de schietpartij nam Zouo uit Heerlen, die ook wel Tom wordt genoemd, de benen. De opsporingsdiensten besloten om zijn identiteit en foto in het openbaar te delen. Voor de tip die leidde tot de aanhouding van de Heerlenaar was een beloning beschikbaar van 10.000 euro. Pas op 20 december kon de gevluchte schutter gearresteerd worden in Duitsland.

Eerder veroordeeld

Zouo is een bekende van politie en justitie. De kinderrechter veroordeelde hem - toen hij 16 jaar was - in 2008 tot drie jaar cel en tbs voor de doodslag op een 62-jarige Amstelveense avondwinkelier.