Deze bekende Limburgers overleden in 2022

Herdenken met een kaarsje. © iStock
Afgelopen jaar moesten we afscheid nemen van bekende en iets minder bekende Limburgers. Vooral provinciegenoten uit de cultuur- en muzieksector bliezen hun laatste adem in 2022 uit.
Een overzicht van de overleden bekende(re) Limburgers:
Jan Theelen
De eerste bekende Limburger overleed op 15 januari. Het is producer, muzikant en arrangeur Jan Theelen, geboren in Terwinselen. Veel arrangementen van LVK-winnaars komen uit zijn pen. De laatste stamt uit 2008: De Kriebels. Jan Theelen werd 83 jaar.
Jan Theelen © L1
Max Moszkowicz
Begin 2022 overleed een Limburger met nationale bekendheid. Het is oud-advocaat Max Moszkowicz sr. Door tal van spraakmakende zaken groeide hij gedurende zijn carrière uit tot een begrip in de Nederlandse strafadvocatuur. Hij opereerde vanuit zijn statige kantoor aan de Wilhelminasingel in Maastricht. Max Moszkowicz overleed op 95-jarige leeftijd.
Tilly Maessen
Oud-programmamaker Tilly Maessen uit Maastricht overleed in februari. Ze kreeg regionale bekendheid in de jaren 80 als lid van immens populaire cabaretgroep Rommedoe. Bij Omroep Limburg en L1 (1993-2005) maakte Maessen diverse populaire programma's, zoals Mag ik deze dans van u?, de Doevetil en de Medammecour. Tilly Maessen werd 68 jaar.
Tilly Maessen (rechts) met Rommedoe-collega's Thei Dols en Irma van Hoof. © Facebook
Daniëlle Laumen
Ze was weliswaar niet bekend in de hele provincie, maar haar dood sloeg als een bom in in Roermond en omgeving. Daniëlle Laumen, eigenaar van huisartsenpraktijk De Notenboom Huisartsen in Roermond, overleed totaal onverwacht in maart. Ze is 47 jaar geworden en laat een man en twee kinderen achter.
Huisarts Daniëlle Laumen is afgelopen weekend plotseling overleden. © Denotenboomhuisartsen.nl
Frits Schrouff
Eind maart kwam het nieuws dat Roda's suikeroom Frits Schrouff was overleden. De zakenman was jarenlang de financiële steun in de rug van Roda JC Kerkrade. Hij kreeg drie jaar geleden nog de gouden erepenning van de gemeente Kerkrade omdat hij de Kerkraadse club al talloze keren financieel heeft bijgestaan. Frits Schrouff werd 82 jaar.
Jos Schreurs
Op Palmzondag overleed Jos Schreurs, de oud-deken van Schinnen. Behalve oud-deken was hij ook voormalig hoofdaalmoezenier van Sociale Werken in het bisdom. Dat houdt in dat hij de zielzorg van specifieke groepen verzorgde. Jos Schreurs overleed op 87-jarige leeftijd in het Zuyderland Ziekenhuis.
De overleden oud-deken Jos Schreurs van Schinnen © Bisdom Roermond
Ed Gerits
Afgelopen jaar overleed nog een andere oud-programmamaker en presentator van de regionale omroep. Het is Ed Gerits, die bijna 30 jaar radio-uitzendingen maakte over vooral over klassieke muziek. Hij is op 82-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Wijnandsrade.
Ed Gerits aan het werk bij de ROZ © L1
Eric Berger
Oud-burgemeester Eric Berger van Gennep en Ottersum overleed eind mei op 86-jarige leeftijd. Vanaf maart 1966 was hij burgemeester van Ottersum. Toen die gemeente, samen met Heijen, in 1973 werd heringedeeld bij Gennep, werd Berger burgemeester van de nieuwe fusiegemeente. Dat bleef hij 24 jaar, tot 1997.
Oud-burgemeester Eric Berger van Ottersum en Gennep. © Gemeente Gennep
André Wiehager
Na een lang ziekbed is begin juni beeldend kunstenaar André Wiehager overleden. In de periode van zijn overlijden was de overzichtstentoonstelling See You In Heaven te zien in Museum van Bommel. Een titel die vooruitwees naar zijn naderende einde, maar het is ook een titel van een kunstwerk. André Wiehager is 55 jaar oud geworden.
André Wiehager, 1966 - 2022 © L1
Marcel Mourmans
De grondlegger van Mora is niet meer. Marcel Mourmans overleed half juni op 85-jarige leeftijd. De grondlegger van voedselproducent Mora begon op 15-jarige leeftijd in de keuken van de slagerij van zijn vader in de Maastrichtse wijk Wyck met het maken van kroketten. De naam Mora is een afkorting van de eerste twee letters van zijn achternaam en die van zijn vrouw Robby Ramaekers.
Marcel Mourmans © Jean-Pierre Geusens
Pleun Strik
In de zomermaanden en het najaar zijn een aantal oud-voetbalspelers en een voetbaltrainer overleden. Halverwege juli moest er afscheid genomen worden van voormalig VVV-speler Pleun Strik. In Venlo sloot hij de geboren Rotterdammer tussen 1982 en 1984 zijn carrière af. Pleun Strik werd 78 jaar.
Loek den Edel
Loek den Edel, oud-speler van Limburgia, is begin augustus op 80-jarige leeftijd overleden. Bij Limburgia in Brunssum speelde hij nog vier jaar voordat hij zijn carrière in 1966 afsloot. Daarna bleef Den Edel in Hoensbroek wonen. L1 bezocht hem in 2013 in aanloop naar de wedstrijd Roda JC tegen Ajax, waar Den Edel 14 jaar heeft gespeeld.
Pim van de Meent
Pim van de Meent, die in het seizoen 1985-1986 aan het roer stond van MVV, overleed halverwege oktober. De voormalige MVV-trainer was ook bij PEC Zwolle, DWS, FC Amsterdam, De Graafschap, NEC en ADO Den Haag de coach. Pim van de Meent is op 84-jarige leeftijd overleden.
Angelique Moberts-Lenzen
Angelique Moberts-Lenzen, raadslid in de gemeente Kerkrade, is begin november overleden. Ze zat namens de fractie Burgerbelangen in de raad. Angelique Moberts-Lenzen had kanker. Ze kreeg begin september te horen dat er uitzaaiingen waren en dat ze uitbehandeld was.
Angelique Moberts-Lenzen © Gemeente Kerkrade
Henrie Adams
De muziekwereld verloor eind november een dirigent. Het is Henrie Adams die al een tijd ziek was. Hij speelde sinds zijn jonge jeugd hobo. In 1969 werd hij lid van de ‘Geiten’, harmonieorkest St. Michael in Thorn en volgde orkestdirectie aan het Conservatorium Maastricht. Daarna dirigeerde hij diverse orkesten in Limburg en daarbuiten. Henrie Adams overleed op 63-jarige leeftijd.
Dirigent Henrie Adams © MAY/ZIRKUS
Piet Taselaar
Patissier Piet Taselaar van sterrenrestaurant Brut172 is begin december in het harnas gestorven. Hij was niet bekend bij een groot publiek, omdat hij altijd in de keuken stond. Dat was zaterdag 3 december ook het geval toen hij een acute hartstilstand kreeg. Het keukenpersoneel probeerde Taselaar nog te reanimeren, tevergeefs. Piet Taselaar werd 54 jaar oud.
Hub van Laar
Vlak voor kerst is trompetbouwer Hub van Laar overleden. Hij bouwde sinds 1990 trompetten en bugels in zijn eigen bedrijfsatelier in Margraten. Van Laar Trumpets al snel uit tot een ambachtsbedrijf met wereldwijde bekendheid. Zijn naam is onder koperblazers over de hele wereld een begrip. Hub van Laar is op 58-jarige leeftijd overleden.
Hub van Laar © Van Laar Trumpets