Onderzoekers krijgen drie miljoen voor artroseonderzoek

Artrose komt vaak in de knie of heup voor. © istock
Wetenschappers van het Maastricht UMC+ krijgen drie miljoen euro subsidie voor het onderzoeken van stoffen die een positief effect hebben op kraakbeencellen. Daarmee kan een artrose-remmend medicijn ontwikkeld worden.
Het geldbedrag komt van Stichting De Weijerhorst. Zo'n 1,5 miljoen Nederlanders hebben dagelijks last van artrose, een vorm van reuma waarbij de kwaliteit van kraakbeen in gewrichten achteruitgaat.

Geen ouderdomskwaal

De ziekte, die volgens het universitair ziekenhuis onterecht bekend staat als ouderdomskwaal, kan niet genezen worden. Veel patiënten ontvangen op den duur een 'nieuwe' knie of heup met een ingrijpende operatie. De prothese gaat bovendien niet levenslang mee en moet op den duur vervangen worden.
Door de ontwikkeling van artrose af te remmen, kan dure en ingrijpende zorg dus voorkomen worden, stelt het Maastricht UMC+. Professor mr. Dick Schonis, voorzitter van Stichting De Weijerhorst, over de donatie: "Wij zien dat artrose één van de grootste medische problemen van deze tijd aan het worden is. Mensen met artrose kunnen weinig bewegen en dat leidt weer op een risico op chronische ziektes als diabetes."

Onderzoek naar artrose

Het onderzoek wordt gedaan door hoogleraar experimentele orthopedie Tim Welting en hoogleraar orthopedie Lodewijk van Rhijn. Welting: "We weten nu dat er verschillende soorten kraakbeencellen zijn die ten grondslag liggen aan artrose en na lang onderzoek is het gelukt om cel-technologie te ontwikkelen waarmee we metingen kunnen verrichten om te zien hoe ziek of gezond die verschillende soorten kraakbeencellen zijn." In het nieuwe onderzoek worden kraakbeencellen blootgesteld aan duizenden geneesmiddelen, waarbij vastgesteld kan worden op welke medicatie positief gereageerd wordt. Ook worden kraakbeencellen op genetisch niveau bekeken.
In een later stadium van het onderzoek worden geneesmiddelen steeds nauwer onderzocht. Daarbij wordt gebruik gemaakt van menselijk kraakbeen en kraakbeencellen.

'Primeur'

"Voor zover wij weten is deze grootschalige manier van zoeken naar kandidaat-geneesmiddelen op basis van de gezondheidsstatus van de kraakbeencel een primeur in de academische wereld", aldus Welting. De onderzoekers hopen in vijf tot tien jaar een geneesmiddele in beeld te hebben voor verder klinisch onderzoek.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!