OM eist 8 maanden gevangenisstraf tegen belastingfraudeur

De man wordt verdacht van belastingfraude. © iStock
Tegen een 42-jarige Heerlenaar heeft het Openbaar Ministerie (OM) woensdag acht maanden gevangenisstraf geëist voor belastingfraude.
De man zou ruim 190.000 euro aan omzetbelasting hebben teruggevraagd, zonder daar recht op te hebben.

Vermeende belastingfraude

De Heerlenaar viel in februari 2021 op bij de Belastingdienst nadat zij zijn aangiften omzetbelasting van een eenmanszaak over het derde en vierde kwartaal van 2020 ontvingen. De man vroeg namelijk over het derde kwartaal 65.528 euro voorbelasting terug en over het vierde kwartaal 128.180 euro. Dat zou volgens het OM overeenkomen met een netto-investering van ruim 1,4 miljoen euro.
Opvallend, want het ging om een nog niet eerder bekende eenmanszaak. Daarnaast had de man een 'zeer beperkt' inkomen en vermogen, zo omschrijft het OM. De Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) werd ingeschakeld, die na verder onderzoek concludeerde dat er een 'redelijk vermoeden' is dat de man met opzet onjuiste en/of onvolledige aangiften had gedaan.

'Kwalijk'

"Wat de verdachte heeft gedaan is kwalijk", zegt de officier van justitie. "Het gedrag van verdachte ondermijnt de belastingheffing en het draagvlak daarvoor. En ondermijnt ook het vertrouwen dat de overheid kan hebben in haar burgers."
De rechtbank doet 12 januari uitspraak in de zaak.