Zuid-Limburgse wolf op doorreis uit Noordoostpolder

Wolven leggen soms grote afstanden af © Istock
Een wolf die dit najaar werd gespot in Zuid-Limburg, blijkt helemaal vanuit de Noordoostpolder hierheen te zijn gelopen. Daarna is dit dier opgedoken in Wallonië.
Dat blijkt uit DNA-sporen. Een andere wolf die een tijd in Drenthe rondwaarde, is inmiddels gezien bij de grens met Luxemburg. Mogelijk is dus ook deze wolf door Limburg getrokken.

Zwerfwolven

Tussen augustus en eind oktober zijn in Nederland minimaal 18 verschillende wolven waargenomen. Negen dieren wonen in Nederland of zijn nakomelingen van een gevestigd wolvenpaar. De andere negen dieren waren zwerfwolven. Bij het Wolvenmeldpunt zijn in het najaar 1070 meldingen van wolven of wolvensporen gedaan, aldus BIJ12, het bureau dat voor de provincies onder meer wolvenzaken regelt.

Schadevergoeding voor schapen

BIJ12 kreeg 137 meldingen van wolvenschade aan schapen, geiten of ander vee. In 101 gevallen staat al vast dat een wolf de dieren heeft aangevallen of gedood. Opvallend is volgens de wolvendeskundigen dat er ook vaker grotere dieren zoals pony's en veulens zijn aangevallen. De deskundigen denken dat de wolven in Nederland meer voedsel moeten zoeken, omdat de roedels zich uitbreiden. Veehouders kunnen subsidie krijgen voor het nemen van wolfwerende maatregelen.
Hoeveel wolven zich precies in Nederland hebben gevestigd, is niet duidelijk. Er zijn minimaal vier paren, die al vaker welpen hebben gekregen. Een deel van de oudere welpen heeft vermoedelijk al een eigen territorium gevonden.