20.000 lampjes: John heeft de állermooiste kerstversiering

In het kersthuis hangen zo'n 15- tot 20-duizend lampjes. © L1 (Timo Schmid)
John en Heidy Boere uit Brunssum hebben met hun uitbundig versierde 'kersthuis' de L1-verkiezing Mooiste Kerstversiering van Limburg 2022 gewonnen.
Het huis, dat al jaren wordt versierd voor de feestdagen, is uitgegroeid tot een bekende attractie in de gehele omtrek. Meer dan 1300 stemmen zijn de afgelopen dagen uitgebracht, en John en Heidy kunnen rekenen op ruim 80 procent daarvan.

Kerstkaart

"Ja geweldig, daar ben ik heel blij mee", vertelt John, die ook een grote kerstmuts draagt, wanneer hij te horen krijgt dat hij gewonnen heeft. Bij het overhandigen van een kerstboeket staan er al enkele buurtbewoners naar het huis te kijken. "Normaal is het heel erg druk, komt een beetje door het weer nu, dat er wat minder mensen zijn." Kinderen die met hun ouders langskomen om het huis op de Stadhouderstraat te bewonderen, krijgen allemaal een zuurstok. Ook ligt er voor iedereen een kerstkaart paraat, 2000, om precies te zijn. Daar hoort ook een geschreven tekst bij. Daarom begint John al in september met het schrijven van de kaarten. "De kaarten haal ik overal vandaan, die haal ik met de massa binnen. Brunssum zit vanaf september al zonder kaarten", grapt John. Hij ziet graag dat de traditie van kerstkaarten schrijven voorlopig nog blijft voortbestaan.

20.000 lampjes

Tussen de 15.000 en 20.000 lampjes heeft John ongeveer in zijn kersthuis hangen. Genoeg is het nog niet, want elk jaar komt er iets meer bij. "M'n vrouw zegt altijd: 'nu moet je ophouden', maar er gaat altijd iets meer bij." Niet alleen mensen uit Brunssum zelf komen kijken, maar uit heel Zuid-Limburg. Af en toe krijgt hij zelfs bezoek van Duitsers, Belgen, Polen of Spanjaarden.
Dit jaar heeft hij zelfs een sneeuwmachine opgehangen en aangesloten in zijn huis, die kan hij met een knop uit- en aanzetten. Binnen kan hij de machine zelf weer vullen: vroeger moest hij daarvoor nog steeds een ladder op- en afklimmen.
Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Energie

Met de huidige energiecrisis komt al snel de vraag naar boven hoeveel het kost, maar John kan de energie nog prima betalen. Giften? Die accepteert hij niet. "Natuurlijk kost het meer geld, maar ik heb liever kerstkaarten, kerstwensen of een leuke tekening. Dat geeft mij meer kerstgevoel dan een gift."

Buurtbewoners

De buren vinden het allemaal prachtig, die komen vaak meerdere keren per week langs om even te kijken. "Ik kom elke avond een rondje maken, en dan kom ik hier langs. Normaal gesproken loop ik via een andere weg, maar in deze periode loop ik altijd hier langs", vertelt een buurtbewoner. Wat hem betreft is het het mooiste en bekendste huis van Brunssum. "Dat weet ik wel zeker, ik heb nog nergens iets mooiers gezien. Het is prachtig en hij is er altijd druk mee."

Stemmen

In totaal hebben meer dan 1300 mensen hun stem uitgebracht. Het kersthuis van John en Heidy kreeg maar liefst 943 stemmen, met afstand de winnaar. De nummer twee, de kerstboom van de familie Bartels uit Siebengewald, heeft 185 stemmen gekregen. De creatieve foto-kerstboom van Thijs Peters uit Horn is met 158 stemmen derde geworden. Als vierde is de kerstmotor van Sandra Drinkwater uit Mook geëindigd. Zij kreeg 42 stemmen.
Vorig jaar won Vera van der Beek uit Nieuwstadt de verkiezing. Zij had toen de mooiste kerstboom van Limburg en kreeg zo'n 45 procent van de stemmen.
We vieren elk jaar kerst, maar komt het feest vandaan? Dag leggen we je in onderstaande video uit: