Wéér blunder in proces gruwelmoord: geen tolk aanwezig

Het lichaam van Thomas Schwarz werd in november 2019 gevonden in zijn woning in Bergen. © SK-Media
Het gaat voortdurend mis in het proces rondom de Bergense incassomoord. De vorige keer vergat justitie twee verdachten op te halen, woensdag was er geen tolk aanwezig. Hoe is het mogelijk?
De rechtbank in Roermond noemt het in ieder geval 'heel naar en spijtig'. Ruim één uur na de start van de niet-inhoudelijke zitting werd er een tolk opgetrommeld. De vertaler was niet fysiek aanwezig in de rechtszaal, maar vertolkte alles via een telefonische verbinding.

Keel doorgesneden

Amerikanen Justin C. (52) en Jacob M. (39) worden verdacht van het doden van Thomas Schwarz. Daarbij kregen ze hulp van de 35-jarige landgenoot William Lyle J., een voormalige hulpsheriff in de Amerikaanse staat Mississippi. Op 26 november 2019 kwam de Duitse bioboer Schwarz op gruwelijke wijze om het leven in zijn woning aan de Roefsstraat in Bergen. Hij was vastgebonden, gemarteld en zijn keel was doorgesneden. Slachtoffer Schwarz had een financieel conflict met de Zwitserse zakenman Lukas F. (52). Die zou nog zo'n 400.000 euro van Schwarz moeten krijgen.

Het duurt te lang

Justin en Jacob blijven naar elkaar wijzen. Als het aan advocaten Nienke Bloebaum (Jacob) en Bo Maenen (Justin) ligt, horen hun cliënten hun rechtszaak in vrijheid af te wachten. "Er is géén dna van mijn cliënt in de woning aangetroffen. Hij zit bijna twee jaar in voorarrest. Dat is héél erg lang. Er is nog helemaal geen zicht op een inhoudelijke behandeling", aldus Nienke Bloebaum.
Daar zit de rechtbank ook mee: het voorarrest duurt te lang. Ook zal de zaak pas op zijn vroegst eind volgend jaar inhoudelijk behandeld worden. De rechtbank heeft besloten dat alleen Jacob op vrije voeten wordt gesteld. "Ik ben heel tevreden. Dit moest zo zijn", vertelt Bloebaum.

Alleen Justin in cel

In het proces rondom de gruwelmoord blijft alleen Justin vastzitten. Oud-hulpsheriff William en zakenman Lukas zijn in een eerder stadium vrijgelaten.