'Meer mensen en middelen nodig voor aanpak misdaad'

Nederlandse en Belgische politiemensen bij een gezamenlijke controle in Elsloo © ANP
De misdaadbestrijding en aanpak van de onderwereld komt in Limburg mensen en middelen tekort. Den Haag moet hier snel werk van maken, stelt burgemeester Annemarie Penn-Te Strake van Maastricht.
De burgemeester en voorzitter van de veiligheidsregio Zuid-Limburg doet die oproep in een ingezonden stuk in NRC.

Misdaadgevoelig

Van de tien meest misdaadgevoelige gemeenten in Nederland liggen er vijf in Limburg, bleek eerder deze maand uit de Onderwereldkaart. Heerlen, Kerkrade, Sittard-Geleen, Brunssum en Roermond hebben volgens dat onderzoek de grootste kans in de greep van de criminaliteit te belanden.

Pover

Daartegenover staat dat Limburg slechts 3000 politiemensen heeft, op een totaal van 63.000 agenten en rechercheurs. En van die 3000 mensen moeten er vanwege de vergrijzing jaarlijks 200 vervangen worden. "Dan mag de formatiesterkte van een van de zwaarst belaste eenheden zeer pover genoemd worden", schrijft Penn. Dat er weinig politiemensen in Limburg zijn, blijkt ook uit een ander onderzoek. Daarin zeggen inwoners van deze provincie het minst tevreden te zijn over de zichtbaarheid van de politie in hun omgeving.

Internationaal

Behalve meer politiemensen wil Penn ook meer mogelijkheden om de misdaad aan te pakken. Ze wil dat er beter en sneller wordt samengewerkt met Belgische en Duitse wetshandhavers. Volgens Penn is het nu nog te makkelijk voor een crimineel om in het ene land te wonen, in het ander land misdaden te plegen en in het derde land dit geld wit te wassen: "Het kan in Limburg in een kwartiertje rijden."

Olievlek

Ook vindt Penn dat bureaucratische hordes moeten worden geslecht en ict-systemen worden gekoppeld, om criminele stromen beter in kaart te brengen. In Limburg gebeurt dat al gedeeltelijk door gezamenlijk optrekken van bijvoorbeeld politie, OM, gemeenten, woningcorporaties en belastingdienst. Dit zou volgens haar nog beter kunnen. "Dat alles begint met urgentiebesef op landelijk niveau. Nederland moet zich ervan bewust zijn dat de internationale misdaad die via de landsgrenzen binnendringt zich als een olievlek over het land verspreidt. In Limburg staat de poort wagenwijd open", aldus Penn.