Ook studenten in Maastricht kunnen energietoeslag aanvragen

Stockfoto © iStock
Studenten in Maastricht kunnen energietoeslag aanvragen. Dat maakte wethouder Alex Meij (PVM) dinsdagavond bekend tijdens de raadsvergadering.
Om dit te bekostigen krijgt de gemeente 1,6 miljoen euro vanuit het Rijk. De regeling kan naar alle waarschijnlijkheid vanaf half januari worden aangevraagd.

Energierekening

Tijdens de raadsvergadering kwam Martin van Rooij, raadslid voor M:OED, met een voorstel voor energietoeslag voor studenten. Op dat moment was nog niet bekend dat wethouder Meij het plan al klaar had liggen. Van Rooij legde uit dat al verschillende studenten de stad hebben moeten verlaten omdat ze de energierekening niet meer konden betalen. Na het indienen van het voorstel nam wethouder Meij het woord en vertelde 'heugelijk nieuws' te hebben. De energietoeslag voor studenten was definitief.

Voorwaarden

Om aanspraak te kunnen maken op deze regeling gelden wel een aantal voorwaarden. Zo dient de student 21 of ouder te zijn en moet de persoon minimaal een half jaar aan een wo, hbo of mbo opleiding studeren. Ook dient de student een eigen energiecontract te hebben, maar ook een zelfstandige woonruimte en mag de student niet meer verdienen dan 120 procent van het minimumloon. Ook de lening bij DUO die bedoeld is voor levensonderhoud wordt hierbij gerekend.
Voor studenten die buiten deze regeling vallen, maar wel in financiële nood verkeren, wordt naar een oplossing gezocht.