Volgend jaar verkeershinder tunnels A73 door groot onderhoud

De Roertunnel. © ANP
In de zomer van 2023 ondervindt het verkeer hinder door afsluitingen van de tunnels van de A73 bij Roermond en Swalmen in verband met groot onderhoud en vervanging van een deel van de technische systemen.
Het kan gaan om weekendafsluitingen, maar ook om langere periodes, meldt een woordvoerder van Rijkswaterstaat woensdag.

Onderhoud

De aannemer gaat niet alleen opnieuw asfalteren, maar ook software en bedieningssystemen updaten en de betonconstructies van de tunnelbuizen onderhouden. Ook worden de voegovergangen tussen de buizen vervangen.
De werkzaamheden vormen tevens een voorbereiding voor het vergroten van de doorrijhoogte van de tunnels van 4,1 naar 4,7 meter op de langere termijn.

Tunnels

De Roertunnel en de Swalmentunnel werden in 2008 opengesteld voor het verkeer. Ze zijn nu toe aan groot onderhoud, aldus Rijkswaterstaat. Dagelijks rijden zo'n 50.000 voertuigen door de tunnels. De snelweg vormt voor Limburg een cruciale noord-zuidverbinding vanuit Nijmegen naar Venlo en de A2 bij Echt.

Planning nog niet duidelijk

De woordvoerder kon nog niet zeggen in welke periode de tunnel wordt afgesloten voor de werkzaamheden. De planning daarvoor wordt eind januari bekendgemaakt, zei hij. Wel zei hij dat de werkzaamheden in meerdere fasen zullen worden uitgevoerd, en in 2024 moeten zijn afgerond.