Roemer over opvang vluchtelingen: 'Trots op onze veerkracht'

Gouverneur Emile Roemer. © L1
In het afgelopen jaar waren er veel moeilijkheden rondom de opvang voor vluchtelingen. Door een grotere toestroom, versterkt door de oorlog in Oekraïne, gingen burgemeesters driftig op zoek naar opvanglocaties. Gouverneur Emile Roemer blikt terug.
Roemer is trots op de veerkracht van Limburgers en hoe mensen voor elkaar klaarstaan. "Als het nodig is, zie je dat heel veel mensen opstaan, ondanks de zorgen die ze zelf al hebben."

Compliment aan burgemeesters

Meerdere burgemeesters worstelen momenteel met de opvang van vluchtelingen. Die zorgen uiten zij ook naar de gouverneur. Roemer complimenteert hen met de manier waarop zij met de complexe situatie omgaan. "Het is gemakkelijk om te zeggen: 'we moeten met z'n allen dit en dat'. Maar doe het maar eens in de praktijk: je moet ruimte zien te vinden, je moet draagvlak zien te vinden, je moet zorgen dat mensen humaan opgevangen worden en dat het past in wijken en buurten."

Oorlog

De toestroom van vluchtelingen werd in het afgelopen jaar deels sterker door de oorlog in Oekraïne. Volgens Roemer zijn daarvoor inmiddels zo'n 55.000 plekken gevonden in Limburg. "Het is heel dichtbij. Eigenlijk dachten we allemaal, zeker mijn generatie: dit nooit meer. We zien dagelijks wat dat betekent, en wat dat met mensen doet en hoe een land verscheurd wordt." De gouverneur ziet dat het veel mensen raakt.
Wat Roemer zelf bijblijft, zijn de persoonlijke verhalen. "Je krijgt het allemaal samen op een bordje, maar het gaat om de mensen die vanuit erbarmelijke omstandigheden de grens over moeten naar veilig heenkomen."

Toestroom neemt toe

Volgens Roemer zal de vluchtelingentoestroom alleen maar toenemen. "De druk op gemeenten en wijken wordt groter, en de druk op de politiek om daarmee om te gaan. Ik denk dat iedereen erbij geholpen is. Ik hoop dat we met elkaar in staat zijn mensen humaan opvang te geven."