L1mburg Centraal: Celstraffen voor mestfraude

Bemesting © iStock
Tom Dumoulin krijgt eigen wielerwedstrijd. Dit en ander nieuws uit Limburg in L1mburg Centraal.

Celstraffen voor mestfraude in Noord-Limburg

Drie (oud-)directeuren van een agrarisch adviesbureau uit Heythuysen zijn veroordeeld voor mestfraude. Het drietal kreeg celstraffen tot twaalf maanden. Een vierde man werd veroordeeld tot de maximale taakstraf van 240 uur. Dat heeft de rechtbank Oost-Brabant bepaald.

Maatregelen bij Geulduiker in Bunde

Grote stukken drijfhout en andere materialen zorgden vorig jaar zomer voor extra problemen bij het hoogwater. Op sommige plekken raakten watersluizen verstopt waardoor het water niet kon doorstromen, zoals bij de Geul in Bunde. Het Waterschap heeft er nu wat op gevonden.

Tom Dumoulin krijgt eigen wielerwedstrijd

Voormalig wielrenner Tom Dumoulin krijgt zijn eigen wielerwedstrijd. De Grote Prijs Tom Dumoulin wordt op 10 juni 2023 voor het eerst gereden. De wedstrijd voor junioren bestaat uit twee onderdelen die Dumoulin tijdens zijn loopbaan veel succes hebben gebracht: een zware klimmerskoers van 85 kilometer op het Tom Dumoulin Bikepark in Sittard en een ploegentijdrit met een lengte van bijna 20 kilometer in Buchten.

L1mburg Centraal Jaaroverzicht: Emile Roemer

Het was bijna dagelijks in het nieuws het afgelopen jaar. De opvang van vluchtelingen, en de problemen rondom die opvang. Er was al een grote toestroom uit landen als Syrië, Jemen en Afghanistan. Eind februari kwam daar de oorlog in Oekraïne nog bij. Overal in onze provincie ontstonden initiatieven om de Oekraïners te helpen. Burgemeesters gingen driftig op zoek naar opvangplekken. We blikken terug met gouverneur Emile Roemer.

Ernstige grondvervuiling in Mook

Al 27 jaar sijpelen er vervuilde stoffen de grond in onder het tankstation 'Easy Fill' aan de Rijksweg in Mook. Bewoners kregen het nieuws te horen via de media en het college van burgemeester en wethouders gaat akkoord met een gedeeltelijke sanering, tot ongenoegen van oppositiepartij GroenLinks.

Melkboer 40 jaar in het vak

Het is een uitstervend ras: de ouderwetse melkboer. Toch zou Heldenaar Ton Kempen niets anders willen. Met zijn zuivelwinkel op wielen komt hij door de gehele gemeente Peel en Maas. Deze maand zit hij 40 jaar in het vak.