Vuilgang in Geul bij Bunde moet overstroming voorkomen

De Geulduiker onder het Julianakanaal © Sjors Abeling (L1)
Om doorstroming van water bij de Geulduiker in Bunde te verbeteren en zo wateroverlast te voorkomen, plaatsen Waterschap Limburg en Rijkswaterstaat een vuilgang in de Geul.
De vuilgang bestaat uit vier buizen die in de grond worden geslagen. De verticale buizen moeten ervoor zorgen dat grote stukken hout en ander materiaal niet in de Geulduiker terecht komt.

Overstromingen

Tijdens de overstromingen in juli 2021 bleek de zogenaamde sifon in het Julianakanaal namelijk verstopt. De verstopping zorgde voor groot alarm en evacuatie van omwonenden.

Inwoners

Volgens Pascal Weerts van het waterschap Limburg waren het ook die inwoners die opgeroepen hebben om dit aan te pakken en geeft het waterschap daar nu gehoor aan.

Controle

Het waterschap gaat de duiker ook twee keer per jaar doorspoelen en zal worden meegenomen in de regelmatige inspectierondes van het waterschap. Er wordt nog overwogen om een camera te plaatsen.

Meerdere plekken

Het waterschap denkt erover na om op meerdere plekken langs de Geul een vuilgang te plaatsen: "Wij denken wel na om dit op meerder plekken te doen. Er zijn meerder locaties langs de Geul waar het met hoogwater gevoelig is als er grofvuil ophoopt. Dus we zijn ook daar aan het kijken wat daar de mogelijkheden zijn en of we daar een zelfde constructie kunnen toepassen", zegt teammanager inspecteren Pascal Weerts op L1 Radio.

100 procent

Waterschap Limburg en Rijkswaterstaat benadrukken dat wateroverlast nooit helemaal te voorkomen is, maar dat deze maatregelen wel helpen bij de waterveiligheid.