219 woningen in Versiliënbosch gesloopt

Een gebouw wordt gesloopt © iStock
In de Heerlense buurt Versiliënbosch staat de sloop van 219 woningen op de planning. Uit onderzoeken is gebleken dat de woningen niet meer te renoveren zijn.
Dat laat woningcorporatie Woonpunt weten in een nieuwsbrief.

Renovatie te lastig

Uit onderzoek naar de technische kwaliteit van de ruim 100 jaar oude woningen is gebleken dat ze het einde van hun levensduur hebben bereikt. Renovatie van de woningen is technisch een te lastige klus en de kosten daarvan zijn erg hoog.
Daarnaast voldoen nieuwbouwwoningen aan de hedendaagse eisen als het gaat om de indeling en energiezuinigheid. Daarom worden de mogelijkheden voor sloop en nieuwbouw van deze woningen nu uitgewerkt.

Fases

Op basis van de onderzoeken zijn de woningen ingedeeld in twee fases. In de eerste fase gaat het om de 219 woningen die sowieso gesloopt moeten worden. De tweede fase betreft nog eens 76 woningen, waar nader onderzoek naar wordt gedaan om te bepalen of ze nog gerenoveerd kunnen worden.
Uiterlijk in februari worden de uitkomsten van dat onderzoek bekend gemaakt.

Planning

Woonpunt verwacht dat in 2026 kan worden gestart met de sloop en nieuwbouw van de woningen uit de eerste fase. Tegen die tijd gaat Woonpunt met elke huurder persoonlijk in gesprek over de woonwensen, zodat er voor iedereen een passende oplossing kan worden gezocht.
De eerste voorbereidingen worden in 2023 al getroffen: Woonpunt gaat met huurders in gesprek over de planning en het proces van het project. Ook worden andere betrokkenen, zoals de gemeente Heerlen, meegenomen in de plannen.