Provinciale steun voor voedselbanken: 'Steuntje in de rug'

De inflatie baart de Limburgse voedselbanken grote zorgen © Istock
De eenmalige provinciale subsidie van 150.000 euro voor de Limburgse voedselbanken is een mooi steuntje in de rug.
Dat zegt Miriam Krijnsen van de Venlose voedselbank over de gift op L1 Radio.

2300 gezinnen

Het bedrag van 150.000 euro moet worden verdeeld over 2300 Limburgse gezinnen die gebruik maken van de voedselbank. "Dat betekent dus zo'n 65 euro per gezin. Van dat bedrag kunnen we aardig wat eten kopen, maar het biedt zeker geen structurele oplossing", aldus Krijnsen.

Lapmiddel

Zij zegt dat het geld nodig is om verse en gezonde producten te kopen, die de voedselbanken steeds minder van hun vaste leveranciers krijgen. "Het gaat overal slechter, dus wordt er nu geproduceerd tot het gaatje", legt ze uit. "Dat betekent dat er veel minder overblijft voor ons. Het geld van de provincie kunnen we nu goed gebruiken om dat dat te dichten, dat geeft weer wat adem." De provinciale subsidie is dus vooral een lapmiddel: "Het idee van de voedselbank is natuurlijk dat we voedseloverschotten van elders kunnen verdelen onder de mensen die dat nodig hebben. Zelf voedsel inkopen is eigenlijk niet de bedoeling."

Schrale maanden

"Door donaties in december kunnen we het voorlopig nog wel even uitzingen", zegt Krijnsen over de vooruitzichten. "Maar na december komen altijd schrale maanden. Januari, februari en maart zijn moeilijke maanden, dit geld kunnen we dan goed gebruiken."

Noodklok

De Limburgse voedselbanken trekken al een tijd aan de bel, omdat zich steeds meer mensen melden die voedselhulp nodig hebben. Door de crisis zijn dat niet alleen mensen met een uitkering, ook werkenden hebben tegenwoordig niet altijd genoeg geld om eten te kopen.
Provinciale Staten nam dinsdag unaniem een voorstel van de SP aan om de Limburgse voedselbanken eenmalig met anderhalve ton te ondersteunen. Dat bedrag wordt gelijk verdeeld onder de voedselbanken voor Noord-, Midden- en Zuid-Limburg.