Extra moskeediensten in gevangenis? 'Zoeken naar oplossing'

Een cellenblok in de gevangenis in Sittard. © L1 (Bas Dingemanse)
De gevangenis in Sittard is van plan om extra moskeediensten te organiseren voor islamitische gedetineerden.
"Dat is ingewikkeld binnen een gesloten setting als de gevangenis waar we ook orde, rust en veiligheid moeten waarborgen", zegt gevangenisdirecteur Stefan van den Broek.

In strijd zijn

In Nederland heeft iedere gedetineerde het recht op geestelijke verzorging. En voor moslims is het gemeenschappelijke gebed op vrijdag belangrijk. De Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming oordeelde vorige week dat de regel van de gevangenisdirectie om per afdeling tien gevangenen toe te laten tot het vrijdaggebed strijdig is met het recht op godsdienstvrijheid.

Meer dan een jaar

Er zijn tijdens de moskeedienst veertig plekken beschikbaar, terwijl 78 gedetineerden de dienst willen bijwonen. Vanwege het dagprogramma en de brandveiligheid worden niet alle gedetineerden toegelaten. Volgens de gevangenen speelt dit probleem al meer dan een jaar.

Gesprek imam

De penitentiaire inrichting (PI) in Sittard moet op zoek naar andere opties. Volgens de gevangenisdirecteur is de vraag van islamitische gedetineerden om de moskeedienst te bezoeken groter dan het aanbod. "We zoeken naar een oplossing. De mogelijkheid om in gesprek te gaan met de imam blijft ook bestaan."