Advies: Nederlander beter voorbereiden op extreme neerslag

Overstroming van de Maas op 16 juli 2021. © Via 1Limburg Whatsapp
Nederlanders moeten beter worden voorbereid op extreme neerslag. Zo moet er onder andere meer bewustzijn komen dat ernstige wateroverlast ook kan voorkomen in Nederland en moet de communicatie tijdens overlast beter.
Ook moeten bewoners weten wat ze moeten doen, afhankelijk van waar ze wonen en in grotere gebieden maatregelen genomen worden. Zo luidt het advies aan minister Mark Harbers (Infrastructuur).

Na overstroming in Limburg

Harbers neemt alle aanbevelingen van de zogeheten Beleidstafel wateroverlast en hoogwater over, meldt het ministerie van Infrastructuur. De beleidstafel werd opgericht na de overstromingen in Limburg van juli 2021. Harbers wijst op onderzoeken, waaruit blijkt dat Nederland vaker extreem weer zal meemaken. "Ik vind dat Nederland zich hierop maximaal moet voorbereiden, zodat de risico's en de schades zo klein mogelijk zijn."

Waterlabel voor woningen

Het kabinet kijkt onder meer naar een 'waterlabel', vergelijkbaar met een energielabel, waardoor huizenkopers kunnen zien hoe groot het risico op overstroming of wateroverlast voor de woning is. Verder werkt de overheid samen met waterschappen aan betere voorspellingen voor waterhoogte en wat dit voor hen betekent.
De beleidstafel adviseert ook voorbij de landsgrenzen te kijken, als het aankomt op wateroverlast. Vorig jaar juli was er veel regenval stroomopwaarts in Duitsland. Overheden gaan daarom onderzoeken waar kwetsbare plekken zijn, aldus Harbers.

Half miljard euro schade

Volgens het kabinet bedroeg de schade door de overstromingen in Zuid-Limburg ongeveer een half miljard euro. In Nederland vielen geen dodelijke slachtoffers, maar in België, Luxemburg en Duitsland liep het gezamenlijke dodental op tot meer dan tweehonderd.