Excuses slavernijverleden: 'Juiste woorden gebruikt'

Premier Mark Rutte maakt tijdens een toespraak namens de Nederlandse staat excuses voor het slavernijverleden © ANP
Headly Binderhagel, oud-burgemeester van Nuth en van Surinaamse afkomst, vindt dat premier Mark Rutte maandagmiddag de 'juiste woorden' heeft gebruikt voor de excuses voor het slavernijverleden. "De speech was buitengewoon goed onderbouwd."
Dat vertelt Binderhagel, die van 2002 tot 2008 burgemeester was van de toenmalige gemeente Nuth, maandag in L1 Vandaag.

Nooit last van gehad

"Persoonlijk maakt het voor mij niet veel uit", geeft hij aan. "Ik heb er zelf nooit last van gehad." Maar de 77-jarige Binderhagel ziet wel graag dat er na deze excuses iets gebeurt aan het binnenland van Suriname. "Want daar zitten de Marrons (gevluchte Afrikaanse slaven, red.)."

Gevlucht

"Bij de afschaffing van het slavernijverleden in 1863 was er een overgangsperiode van tien jaar. Dat was voor de slavenhouder om eraan te wennen dat die binnenkort na tien jaar geen slaaf meer heeft", vertelt hij. "De slaven zijn gevlucht naar het binnenland, omdat ze er niet in geloofden. Dat zijn de Marrons, de echte mensen die de nazaten zijn van de slavernij."

Nazaten

Hij ziet dan ook graag dat hun leefgebied in Suriname tot een betere ontwikkeling wordt gebracht. "Er zijn wel scholen, maar er kunnen meer scholen komen, meer doktersposten, betere ziekenhuizen en veel meer werkgelegenheid in het binnenland van Suriname, want die is er niet."

Natuur verkrachten

Volgens de politicus is het nodig dat er iets gedaan wordt waarmee het Surinaamse binnenland kan ontwikkelen. "Er is weinig of slechte infrastructuur. Er is geen werkgelegenheid. Men is aangewezen om de natuur eigenlijk te verkrachten doordat iedereen op zijn eigen wijze zoekt naar goud en hout om te kappen."

Betere samenwerking

Binderhagel is van mening dat een betere samenwerking tussen Nederland en Suriname van belang is om verder te komen. "Daar heeft Nederland ook profijt van. Wij hebben ook deskundigheid van Nederland nodig in het bestuurlijk klimaat van Suriname en in de economische en in de sociale ontwikkeling van Suriname."
"Hoe je het wendt of keert: er is een hele goede mix en relatie tussen Suriname en Nederland. Dan kunnen we tot een betere samenwerking komen", besluit hij.