Terugblik: de grootste evenementen van Limburg in 2022

De koninklijke familie op het Vrijthof tijdens het einde van het bezoek van Koningsdag in Maastricht. © ANP
Na twee coronajaren, waardoor veel evenementen in het water vielen, was 2022 het jaar waarin eindelijk weer veel mocht. Talloze evenementen kwamen terug van weggeweest: van Pinkpop tot Cultura Nova en van het Oktoberfest tot Bospop.
Hieronder een overzicht van de grootste evenementen in Limburg van het afgelopen jaar.

Pinkpop

Metallica, Pearl Jam, Chic en Maneskin: een paar van de tientallen artiesten die dit jaar hebben opgetreden tijdens Pinkpop. Het was de 51ste editie van het bekende muziekfestival. Tijdens het festival was er nogal wat te doen om het warme weer: er waren namelijk weinig watertappunten, en dat terwijl de duizenden bezoekers in de brandende zon en in temperaturen van rond de 30 graden stonden.
Ook was 2022 het jaar waarin 'Mr. Pinkpop' Jan Smeets afscheid nam als directeur van het muziekfestival. Hij werd door 70.000 toeschouwers uitgezwaaid vlak voor een optreden van Eddie Vedder en Pearl Jam. Smeets was als een van de oprichters van Pinkpop sinds het eerste nog bescheiden festival in 1970 betrokken bij het steeds groter wordende muziekspektakel, het oudste nog bestaande in Europa.
Pinkpop-bezoekers trotseren de warme temperaturen. © L1 (Niena Bocken)

LVK

Bjorn Poels en Mieke Janssen wonnen het 46ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer (LVK) dit jaar in hun 'eigen' Venray met het nummer 'Âltied Ope'.
Het duo uit Venray behaalde midden februari bij vier van de vijf jury's het maximale aantal punten. Alleen de hoofdjury zette Bjorn en Mieke niet bovenaan de lijst. "Toen we bij drie jury's het maximaal aantal punten scoorden en alleen het publiek nog moest komen, dachten we dat het kon." Die hoop werd waarheid toen ook de publieksjury het hoogste aantal stemmen aan het duo gaf.
Een volle zaal wacht op de opening van het LVK 2022 in Venray. © L1 (Graatje Weber)

Vrijthof-concerten André Rieu

De wereldberoemde violist uit Maastricht gaf na drie jaar weer een concertreeks op het Vrijthof. Zo'n 180.000 fans van over de hele wereld reisden in juli af naar de provinciehoofdstad: de bezoekers kwamen uit bijna 100 verschillende landen.
"Het voelde speciaal, dat merkten we ook aan het publiek. De bezoekers waren dolenthousiast dat het weer mocht, dat voelden we", vertelde Rieu na zijn laatste Vrijthof-concert van dit jaar. De hele terugblik is hier te zien.
Een bomvol Vrijthof voor het concert van André Rieu. © Jean-Pierre Geusens

Cultura Nova

De 31ste editie van het beeldend theaterfestival Cultura Nova in Parkstad vond plaats van 26 augustus tot 4 september. Dit jaar kon het rekenen op een recordaantal bezoekers: zo'n 73.000 toeschouwers kwamen naar een van de vele voorstellingen kijken.
Het was de laatste editie voor artistiek leider Fiedel van der Hijden. Hij was vanaf de eerste editie betrokken bij het festival: "Het was een buitengewoon fraaie editie. Mooie voorstellingen, blije mensen, prachtig weer, veel publiek. Voor mij persoonlijk een mooie manier om afscheid te nemen. Iedereen is tevreden en ik laat het festival met een gerust hart achter, na die twee klote coronajaren die we hadden. Ik ga het zeker missen, maar ik weet alleen nog niet hoe. Ik heb gewoon gewerkt tot nu toe, dus ik kan het nog niet inschatten wát en hoe ik het precies ga missen, dit festival. Maar, ik kom zeker terug, als toeschouwer."
Lieke Benders is in volgend seizoen de nieuwe artistiek leider van het festival.
De openingsvoorstelling van het Spaanse theatergezelschap La Fura dels Baus bij Cultura Nova in Heerlen. © Jean-Pierre Geusens

Rowwen Hèze slotconcert

Het is een traditie die jaarlijks duizenden fans uit het hele land trekt: de slotconcerten van Rowwen Hèze. Vrijdagavond en zaterdagavond zijn die in de grote tent in America. De slotconcerten was ook dit jaar helemaal uitverkocht.
Zanger Jack Poels van Rowwen Hèze © ANP

Koningsdag

In een stralende blauwe lucht bezocht de koninklijke familie dit jaar Maastricht tijdens Koningsdag. De Oranjes wilden al tijdens Koningsdag in 2020 een bezoek brengen aan Limburg, maar door de coronacrisis ging dat niet door. Na een aangepaste versie in Eindhoven in 2021, kwam de familie dan eindelijk in 2022 naar de provinciehoofdstad. De koning en koningin genoten zichtbaar met hun drie dochters van het programma. De viering werd afgesloten met een optreden van Rowwen Hèze op het Vrijthof. In de avond was er nog een vuurwerkshow vanaf de Griend.
Zo'n 40.000 bezoekers waren afgereisd naar Maastricht om de koninklijke familie te zien op Koningsdag. Langs de route was plek voor 23.000 mensen. De politie sprak achteraf van een evenement zonder noemenswaardige incidenten. "Er zijn alleen wat mensen onwel geworden, bijvoorbeeld door de warmte."
De koninklijke familie tijdens Koningsdag in Maastricht. © Jean-Pierre Geusens

Bospop

De uitgestelde veertigste jubileumeditie van Bospop trapte vrijdag 8 juli om klokslag 12:00 uur af. Grote namen die afgelopen jaar het podium in Weert betraden waren onder andere Sting, Kings of Leon, Kensington, Amy McDonald en De Dijk.
De drukste dag van het muziekfestival, de zaterdag, werd bezocht door ongeveer 25.000 bezoekers. Voor de editie van volgend jaar zijn ook al enkele artiesten bekendgemaakt: onder meer Simply Red, Rowwen Hèze en Nile Rodgers & Chic zullen een optreden geven.
Bezoekers op de jubileumeditie van Bospop. © Wesley van Bree

Oktoberfeest

Het zesdaagse 'bierfestival' Okterberfeest in Sittard kon na een afgeslankte versie van vorig jaar, dit jaar weer zoals vanouds gevierd worden. De zeventiende editie is zelfs de boeken ingegaan als de grootste ooit. Zes dagen lang konden bezoekers genieten van Oostenrijkse acts als DJ Ötzi & Band en Die Schürzenjäger. Verder stonden er ook 50 kermisattracties in de binnenstad.
Volgens wethouder Houtakkers was het evenement veilig en goed verlopen. "Tot grote tevredenheid van velen."
De eerste editie van het Sittardse najaarsfeest vond in 2005 plaats. Daarna is het uitgegroeid tot het grootste Oktoberfeest van de Benelux. En dat succes bleef niet onopgemerkt. In de loop der jaren worden er op meerdere plekken in Limburg Oktoberfeesten georganiseerd. In deze video zie je meer over de opkomst en de geschiedenis van het feest.
Miss Oktoberfeest Laura Wezenberg tijdens de Oktoberparade. © Bram Becks

INKOM Maastricht

Tijdens de INKOM leren duizenden nieuwe studenten Maastricht kennen. Het is het startschot van het nieuwe studiejaar en waar studentenverenigingen zich kunnen laten zien. Aan de INKOM deden 3300 eerstejaars studenten mee. Ze werden begeleid door 600 oudere studenten. Bij de grote evenementen, zoals de feesten in de avonduren, waren ook de overige studenten van de universiteit welkom.
Feestende studenten tijdens de INKOM. © Jean-Pierre Geusens

Solar Festival

Na twee jaar zonder volle festivalweides bij de Maasplassen door corona, is de festivalzomer daar afgelopen zomer eindelijk terug van weggeweest. Zo vond in augustus in Roermond het Solar Weekend plaats. Tienduizenden bezoekers kwamen naar het terrein en de populaire camping. Daar konden ze genieten van de deuntjes van artiesten als Afro Bros, Lucas & Steve, Benny Rodgrigues, Kris Kross Amsterdam en Rapper Sjors.
Het is de eerste keer dat er een tent op Solar is met carnavalsmuziek. © L1 (Tim van der Weerden)

Amstel Gold Race

Michal Kwiatkowski won dit jaar de 56ste editie van de Amstel Gold Race. De Pool was de sterkste na een sprint met de Fransman Benoît Cosnefroy. De Fransman werd eerst tot winnaar uitgeroepen, maar het was de renner van Ineos Grenadiers die volgens de fotofinish eerder over de streep kwam. Zo'n 170 renners deden afgelopen jaar mee. De start was, zoals vanouds, in Maastricht en eindigde in Valkenburg.
Overigens was er wel nog wat te doen om de prijsuitreiking van de Amstel Gold Race. Zo dronk Michal Kwiatkowski bier uit een levensgroot bierglas tijdens de prijsuitreiking. Het glas was ook gelijk zijn trofee. De Reclame Code Commissie ontving echter een klacht en constateerde dat Amstel de regels overtrad. "Tonen van enorm grote drinkglazen wordt opgevat als het in beeld brengen van overmatige of anderszins onverantwoorde consumptie."
Michal Kwiatkowski (rechts) drukt zijn wiel net iets eerder over de streep in de Amstel Gold Race 2022 © George Deswijzen

11vande11de

De 11devande11de werd dit jaar voor het eerst gehouden in een andere stad: op het Stationsplein in Roermond. Maar toch vlogen de 15.500 tickets, van elf euro en elf cent, als warme broodjes over de toonbank. Beppie Kraft sloot steevast het grote carnavalsevenement af. Maar de Koningin van het carnavalslied droeg het Sjengske over aan winnares Emma Kok.
De 11devande11de is, zoals elk jaar, op 11 november en begint om 11:11 uur. Vorig jaar werd voor het eerst de entreeprijs van 11,11 euro ingevoerd, maar toen gingen veel carnavalsevenementen waaronder ook de 11devande11de niet door vanwege de coronamaatregelen.
In steden in de hele provincie werd de aftrap van het vastelaovesseizoen weer zoals vanouds gevierd.
Beppie Kraft sluit de11devande11de 2022 in Roermond traditioneel af. © L1 (Graatje Weber)

OLS

Schutterij Sint Martinus uit Born won op 9 juli het Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) in Meijel. Daarmee keerde D'n Um sinds 1901 weer terug naar Born. Toen de schutterij terugkeerde, werden ze warm onthaald door veel dorpsbewoners. In deze video is dat moment nog eens terug te zien.
Het was overigens een Sittard-Geleens onderonsje in de finale: schutterij Sint Martinus uit Born nam het op tegen Sint Willibrordus uit Obbicht. Het OLS kon vanwege het coronavirus, net als zoveel evenementen, twee jaar niet doorgaan. In 2023 moet Born het schuttersfestijn organiseren.
Schutterij Sint Martinus in Born wordt op een platte kar rondgereden door het dorp. © L1

Zomerparkfeest

S10, DeWollf, Amadou & Mariam en Frans Pollux pronkten dit jaar als headliners op het affiche van het Zomerparkfeest in het Julianapark in Venlo. Het gratis muziekfestival organiseerde dit jaar haar 44ste editie, maar dat ging niet zonder slag of stoot. Ondanks een programma met meer dan 100 acts, kwam er toch veel kritiek van bezoekers. De organisatie ging dit jaar namelijk over op een volledig contactloos betaalsysteem. Enkele sponsors besloten zich om die reden zelfs terug te trekken, en dat terwijl het festival met de keuze probeerde om duurzamer te worden en al 80 procent contactloos werd betaald.
Het Zomerparkfeest tijdens een eerdere editie. © Wesley van Bree

Kermis Geleen

Met meer dan 70 attracties behoort de voorjaarskermis van Geleen tot één van de grootste van Nederland. Na twee jaar afwezigheid door, jawel, weer corona, streek het 'mini pretpark' neer op de Markt in het centrum. Vrijwel alle kermisdagen verliepen voorspoedig, behalve de laatste. Toen ontstond er een vechtpartij waarbij meerdere personen betrokken waren.
Verder beleefden zo'n 50 Oekraïense kinderen een bijzondere dagje uit doordat organisatie Sittard-Geleen Helpt door sponsors regelde dat ze allemaal gratis in de attracties konden. Veel scholen hebben meegedaan met de actie om geld in te zamelen: "Om zo de kinderen toch een beetje een leuke tijd te geven, zo nu en dan", aldus Michel van Dijke van Sittard-Geleen Helpt destijds.
Enkele Oekraïense kinderen op de kermis van Geleen © L1