Hulp voor ouderen bij voorkomen ernstige valpartijen

Valpreventieprogramma in Venlo van start © iStock
Zo'n veertig procent van de 70-plussers valt minimaal één keer per jaar. Daarom start in Venlo nu het eerste valpreventieprogramma van Nederland.
Het is de bedoeling dat in vijf jaar tijd 7.000 ouderen uit de regio Noord-Limburg een beweegprogramma krijgen. Het programma is maandag van start gegaan onder de naam ‘Stevig Staan’. Omdat dus veel ouderen weleens een val maken, kan volgens de Health Impact Bond met preventie veel ellende worden voorkomen.

Risico verkleinen

Van de 70-plussers met verhoogd valrisico in de regio Venlo ontvangen 2.500 mensen een gericht beweegaanbod en ondersteuning op maat. Tijdens de valpreventielessen leren ouderen hoe ze het risico op een val verkleinen en hoe ze hun lichaam kunnen beschermen als ze vallen.

Minder spoedeisende hulp

Dat moet leiden tot minder incidenten en minder opnames bij de spoedeisende hulp. Hun spierkracht en balans verbetert dan ook. Het maak mensen ook minder afhankelijk van thuiszorg omdat ze meer zelf kunnen.

Stevig staan

Stevig Staan is een samenwerking tussen de Noord-Limburgse gemeenten Venlo, Horst aan de Maas, Beesel, Peel en Maas, Bergen, Gennep en Venray. Ouderen kunnen zich nu aanmelden voor het programma op de website stevigstaan.nu.