Leefgebied eikelmuis wordt hersteld

Afbeelding ter illustratie © Istock
De provincie Limburg, gemeenten in Zuid-Limburg en terreinbeheerders gaan de komende vier jaar het leefgebied van de ernstig bedreigde eikelmuis herstellen.
Dat werk volgt na een jaar onderzoek naar het leefgebied van de eiklemuis.
Zuid-Limburg is de enige plek in Nederland waar het dier nog voorkomt. Afgelopen jaar hebben wetenschappers, enkele dierentuinen en natuurbeschermers onderzocht wat er gedaan moet worden om de eikelmuis voor uitsterven in Nederland te behoeden.

Bedreigd

Een eikelmuis is geen muis en eet ook geen eikels. Het beestje is familie van de knaagdierensoort slaapmuizen en lijkt op een eekhoorn. Er waren tot nu toe nauwelijks beelden van wilde eikelmuizen. Tijdens het onderzoek is voor het eerst een filmpje van de dieren gemaakt. "Een eikelmuis in Nederland is ernstiger bedreigd dan een reuzenpanda in China. Maar iedereen kent de panda en bijna niemand de eikelmuis", aldus de Zoogdiervereniging.

Heg en bos

Eikelmuizen wonen het liefst in oude bossen met natuurlijke holtes in de bomen, zo blijkt uit het onderzoek. Nestkasten gebruiken ze vooral in bos zonder oude bomen. Er zijn ook eikelmuizen in vogelnesten gevonden. De dieren zoeken voedsel in dicht struikgewas en hebben dan een voorkeur voor bramen, kruisbes, hazelaar, vlier en aalbes. Verder eten ze insecten, slakken en spinnen. De eikelmuizen vermijden open veld. Het is belangrijk dat er in hun leefgebied aaneengesloten hagen en bosschages zijn.
De Zoogdiervereniging vertoont maandagmiddag een korte documentaire over de eikelmuis op de site.