Rijkswaterstaat strooit zout in aanloop naar code oranje

Stevige nachtvorst in Venray. © Rob Beckers
Rijkswaterstaat heeft zondag in de aanloop naar code oranje flink gestrooid om de wegen veiliger te maken. In het hele land is dan kans op gladheid door ijzel.
De door het KNMI afgekondigde code oranje geldt van zondagavond 21:00 uur tot maandagmorgen 06:00 uur.

Strooien

Rijkswaterstaat strooide zondag in de aanloop veel zout op de wegen. Tegen 16:00 uur was er al ruim 640.000 kilo zout gestrooid en daarbij ruim 8.600 kilometer gereden. Daarmee staat de teller dit winterseizoen op bijna 19 miljoen kilo zout en ruim 300.500 gereden kilometers.

Hoofdwegen

Ook de gemeenten strooien om gladheid te voorkomen, zoals bijvoorbeeld in Venray. De gemeente waarschuwt dat niet alle wegen gestrooid kunnen worden; het gaat vooral om de hoofdwegen. Het blijft daarom raadzaam, zeker op de kleinere wegen, om extra goed op te letten.

Kans op ongelukken

Door de ijzel kunnen wegen, bruggen, fiets- en voetpaden glad worden en is de kans op ongelukken groot. Vanuit het westen moet verkeer vanaf 17:00 uur rekening houden met gevaarlijke rij-omstandigheden door ijzel, meldt Rijkswaterstaat. Het neerslaggebied trekt van het zuidwesten naar het noordoosten.
Kleinere wegen kunnen onbegaanbaar worden en mogelijk worden afgesloten. De kans bestaat dat er vertragingen ontstaan op de weg en dat openbaar vervoer of vliegverkeer uitvalt. Arriva en Maastricht Aachen Airport houden de situatie nauwlettend in de gaten. Zondagmiddag zagen ze nog geen reden voor preventieve maatregelen.

Advies voor onderweg

Mensen wordt geadviseerd om weerberichten te volgen, langzamer te rijden en afstand te houden en eten, drinken en warme kleding mee te nemen als ze de weg op gaan. Op rijkswaterstaatstrooit.nl kunnen actuele wegdektemperaturen gecheckt worden en kun je zien waar op dat moment gestrooid wordt. Rond 16:00 uur lag de asfalttemperatuur overal al onder het vriespunt.

Snelheid aanpassen

Ook de ANWB waarschuwt voor gladde wegen door ijzel. Met name op binnenwegen en N-wegen, maar ook binnen de bebouwde kom, kunnen er risico's zijn. "Ook op verbindingswegen, bijvoorbeeld van de ene naar de andere snelweg, kan het glad zijn. Soms is daar namelijk sprake van wat scherpere bochten. Ons advies is dan ook op die punten de snelheid te verlagen", aldus een woordvoerder. Enkele andere tips van de ANWB: houd afstand, kijk ver voor je uit, trek rustig op en blijf alert, ook met winterbanden.
Doordat de temperaturen in de nacht van zondag op maandag stijgen, verwacht de ANWB dat er maandagochtend geen problemen zullen zijn op de weg. Bekijk de uitgebreide weersverwachtingen voor Limburg.
Zou het de laatste keer krabben van dit jaar zijn? © Jessie van Neer (Beesel)