L1mburg Centraal: Flat omgetoverd tot kerstdorp

Stockfoto © iStock
Het nieuws uit Limburg in L1mburg Centraal.

Excuses slavernijverleden: Limburg destijds ook betrokken?

Het is een gevoelig onderwerp: de excuses van de regering voor het slavernijverleden. Het lijkt erop dat premier Rutte die komende maandag zal uitspreken, maar zeker is dat nog niet. En als ze er komen, gelden die excuses dan ook voor Limburg? Dit gebied vormde in de tijd van de slavenhandel namelijk geen onderdeel van de Republiek: Zeeland en Holland profiteerden het meest van de slavenhandel. Hoogleraar Moderne Geschiedenis Georgi Verbeeck van de Universiteit Maastricht heeft wel enig begrip voor de argumenten van Limburgers die vinden dat er geen excuses namens hen gemaakt hoeven worden.

Kerstshows Limburgse artiesten

Ze horen natuurlijk bij deze tijd van het jaar: kerstvoorstellingen. Er is dan ook heel wat te doen op dat gebied. Alleen al in het theater in Heerlen kun je naar drie kerstvoorstellingen van Limburgse artiesten.

Documentaireserie over Venlose 'Hasjkoning'

In de jaren '80 en '90 werd Jan Falize, ook wel de Pinda genoemd, in Venlo steenrijk met de handel in hasj. Zijn zoon Will was de kroonprins, de opvolger van zijn vader. Maar het liep anders. Will koos zijn eigen pad en ging de creatieve wereld in. En nu is er een tweedelige documentaire met de veelzeggende titel: Mijn vader de hasjkoning.

Gerda's flat voor de laatste keer omgetoverd tot kerstdorp

Het is haar lust en haar leven, het opbouwen van een kerstdorp. De hele woonkamer van Gerda Hijligenberg uit Geleen staat vol met alles wat met kerst te maken heeft, maar waarschijnlijk voor het laatst. De flat wordt gesloopt en Gerda moet verhuizen. Om niet teveel hoeven verhuizen kiest Gerda ervoor om te stoppen met haar passie, maar niet voor ze nog een keer haar kerstdorp heeft opgebouwd.
Bekijk hier de hele uitzending.