VGZ stelt spiraaltje-plan uit na Limburgs protest

Het spiraaltje is een inwendig voorbehoedsmiddel voor vrouwen © Istock
Verzekeraar VGZ komt terug op de beslissing om huisartsen te dwingen één bepaald spiraaltje te laten plaatsen.
In een brief heeft de zorgverzekeraar dat laten weten aan de artsen.

Verzet

Limburgse huisartsen kwamen vorige maand massaal in verzet tegen dat plan. Zeven huisartsenkoepels in deze provincie schreven in een open brief dat VGZ met het iets goedkopere voorbehoedsmiddel, de zorg juist met hogere kosten en veel onzekerheid opzadelde.

Voorkeursbeleid

VGZ had eigenlijk vanaf 1 januari alleen nog het Levosert-spiraaltje willen vergoeden, wat er in feite op neerkomt dat alleen dat spiraaltje gebruikt kan worden. Na een klachtenregen van de huisartsen trekt de verzekeraar nu de keutel in, blijkt uit een twitterbericht van de Maastrichtse huisarts Jeroen Smeets. "Op basis van deze signalen hebben we besloten het voorkeursbeleid per 1 januari regionaal en gefaseerd te implementeren... vervolgens wordt bepaald wanneer het voorkeursbeleid op landelijk niveau wordt ingevoerd", schrijft de verzekeraar aan de artsen. "Tot die tijd bepalen huisartsen dus zelf welk merk hoormoonspiraal zij plaatsen."

Duurder

De huisartsen hadden allerlei bezwaren tegen het zogeheten preferentiebeleid van VGZ. Omdat het nieuwe spiraaltje veel moeilijker te plaatsen is, waren huisartsen bang dat ze vrouwen zouden moeten doorverwijzen naar een gynaecoloog. Ook leverde het nieuwe voorbehoedsmiddel volgens de huisartsen veel onduidelijkheid op voor patiënten.

Juridisch

Het nieuwe spiraaltje van fabrikant Levosert is bovendien nog niet opgenomen in de standaard van het Nederlands Huisartsen Genootschap. Dat kan juridische gevolgen hebben als zo'n spiraaltje problemen veroorzaakt. Tot slot vonden de huisartsen dat ze door de beslissing van VGZ te afhankelijk zouden worden van de farmaceutische industrie, omdat alle scholing rond het spiraaltje wordt aangeboden door de fabrikant.