Limburgers in Peru: 'Niemand kan meer weg'

Politiemensen in de Peruaanse hoofdstad Lima, 16 december 2022 © ANP
De rellen en chaos in Peru hebben ook gevolgen voor Limburgers in het land. "Sinds gisteren is de situatie hier volledig geëscaleerd", zegt Frederique Kallen uit Noorbeek.
Zij houdt zich al jaren bezig met liefdadigheid in het Zuid-Amerikaanse land.

President

In Peru is het onrustig na het afzetten van president Castillo vorige week. De bevolking heeft sindsdien te maken met geweld, vandalisme en wegblokkades. En ook buitenlanders, zoals de uit Pey afkomstige Graatje Weber. Hij zat enkele dagen vast: "Demonstranten gebruikten vuilnis om wegblokkades te maken of om mee te gooien." Ook Frederique Kallen uit Noorbeek durft vanwege het geweld de straat niet meer op.

Situatie in Peru

Castillo werd afgezet vanwege corruptie. Aanhangers van de oud-president eisen zijn vrijlating en willen dat er per direct nieuwe verkiezingen worden gehouden. Ze gaan de straat op en gebruiken geweld, waarbij in confrontaties met de politie inmiddels zeker zeven mensen zijn omgekomen. Vooral buiten de hoofdstad Lima is het gevaarlijk.

'Een smerige bende'

Graatje uit Pey en zijn vriendin Juliette uit Maria-Hoop zijn sinds november in Peru omdat ze er een reisplatform wilden opbouwen. Ze maken digitale kaarten met pins (locaties) waarmee mensen makkelijk kunnen navigeren als ze op reis zijn. Nu ligt dat stil. Ze zaten dagen vast in Cuzco door de chaos op straat. "Megabergen vuilnis lagen door de stad. Zwerfhonden aten hiervan en maakten de rotzooi alleen maar groter. Er waren ook veel vernielingen en plunderingen. Je kunt je voorstellen dat het een smerige bende was."

Infrastructuur plat

Graadje en Julliette zijn nu naar eigen zegen veilig bij een boer op het platteland en beraden ze zich over een reismogelijkheid naar Lima. Lastig, aangezien de hele infrastructuur platligt en belangrijke knooppunten naar andere gebieden onbereikbaar zijn. "Er werden foto's en beelden getoond van bussen die volledig verwoest zijn door demonstranten. Die hebben ook gaten geslagen in de muren van het vliegveld, dus vliegverkeerd was ook onmogelijk. Vandaag zou het leger de straten leegmaken en alles weer op gang krijgen. Maar ik ben benieuwd, dit bericht hoorden we eergisteren ook al."

Platteland

Volgens de Noorbeekse Frederique Kallen is de situatie ook op het platteland zeer ernstig. Ze woont al 17 jaar in de plattelandsstad Ayacucho en richtte er de stichting Mama Alice op voor kansarme jongeren. "In Ayacucho zien we sinds gisteren ernstige rellen en opstand. Mensen durven niet meer de straat op omdat er geschoten kan worden. Er zijn plannen om nu in de komende uren de regeringsgebouwen te bestormen."

Escalatie

De minder bevolkte gebieden lijken dus niet gespaard te worden. Frederique houdt de kinderen van haar stichting voorlopig angstvallig binnen "Sinds gisteren is de situatie hier volledig geëscaleerd, met vele doden en gewonden. Van het ziekenhuis weten we dat er meer slachteroffers zijn en spreekt men van meer dan tien doden en tientallen ernstig gewonden."

Noodtoestand afgekondigd

Vanwege het geweld is er sinds woensdag een noodtoestand afgekondigd in Peru voor de komende 30 dagen. Dat wil zeggen dat de Peruanen in hun bewegingsvrijheid worden beperkt en binnen moeten blijven.