Slepende procedure woningen 'Het Domein' eist tol van kopers

Nieuwbouwproject Het Domein in Tegelen. © Hauzer & Partners
De bouw van 34 nieuwbouwwoningen in Tegelen is nooit van start gegaan door een slepende bezwaarprocedure. Op 23 maart wordt er pas een uitspraak verwacht. En dat kan voor sommige kopers te laat zijn.
Het was 24 december 2021 toen verschillende geïnteresseerde kopers te horen kregen dat er een woning bij 'Het Domein' in Tegelen aan hen was toegewezen. Die bouw van de 34 nieuwbouwwoningen zou starten na de bouwvak afgelopen augustus. Zo ver kwam het echter nooit.

Bezwaar

Op de laatste dag van de zes weken durende bezwaartermijn kwam er een bezwaarschrift binnen. Zo werd er onder meer bezwaar aangetekend tegen de geluidsoverlast, parkeerproblemen en de verkeerssituatie die een stuk gevaarlijker zou worden. De bezwaarmakers vroegen een zogenoemde voorlopige voorziening aan. Dat wil zeggen dat er niet gebouwd mocht worden totdat er een besluit was genomen over het bezwaarschrift.
Die zitting bij de Raad van State vond donderdag pas plaats. De uitspraak daarvan volgt nog voor de jaarwisseling. Op 9 februari is de zitting over de bodemprocedure. De uitspraak daarover is pas op 23 maart. Hierdoor kan de bouw pas van start als het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning onherroepelijk zijn en het bezwaar dus definitief van tafel is.

Hypotheekofferte

De kopers leefden vanaf december 2021 dus in de veronderstelling dat er in augustus gestart zou worden met de bouw van hun nieuwe woning. De nodige voorbereidingen werden getroffen, zo werd er bijvoorbeeld een hypotheek aangevraagd. Door de slepende procedure zijn er al verschillende hypotheekoffertes verlengd moeten worden. Sommige offertes lijken zelfs te verlopen voordat de rechter uitspraak doet.
Bij het verlopen van die offertes moet opnieuw naar de rentestand gekeken worden. Nu de rentes met 2 procent en soms zelfs 3 procent toegenomen is zijn er kopers die vrezen voor de koop van hun eigen woning. Door de gestegen rentes vallen maandlasten hoger uit waardoor hypotheken mogelijk niet meer verstrekt kunnen worden.

Vakantiepark

Voor Hans en Annie Geraeds zijn de druiven zuur. Zij leverden afgelopen 9 december al de sleutel van hun eigen woning in. Met de feestdagen kunnen ze bij hun kinderen verblijven, maar op 2 januari nemen zij intrek in een vakantiehuisje op vakantiepark De Maasduinen in Belfeld. "We wisten dat we er een paar maanden moesten verblijven. Maar door deze zaken lijkt het erop dat we daar meer dan een jaar zullen wonen", legt Hans uit.
Op 23 maart volgt dus de uitspraak. Voor de kopers hoeft het niet zo ver te komen. Zo vertelde de rechter donderdag tijdens de zitting dat het voor de bezwaarmakers ook beter zou zijn als er buiten de rechtbank een compromis zou worden gesloten. Daar zou voor 31 december een knoop over worden doorgehakt.