Gevaarlijk geparkeerde vrachtwagens dagelijks probleem

Aan vrachtwagenparkeerplaatsen is een groot tekort © Istock
Nachtelijk geparkeerde vrachtwagens op een vluchtstrook van de A73 bij Roermond zijn volgens Rijkswaterstaat een bijna dagelijks probleem.
De wegbeheerder heeft nog geen concrete plannen voor een campagne, maar houdt wel alle opties open.

Wrakstrook

Vrijwel elke nacht staan er vrachtwagens geparkeerd op de zogeheten wrakstrook, een plek langs de snelweg waarheen gestrande voertuigen worden afgesleept. Vrachtwagenchauffeurs zagen hierin een gevaarlijke situatie, en meldden dat bij L1. Rijkswaterstaat bevestigt dat probleem nu.

Sukkelgangetje

Het probleem is dat die vrachtwagens te weinig asfalt hebben om vaart te maken, en dus met een sukkelgangetje 's morgens de weg op komen. Bij Rijkswaterstaat zijn nog geen meldingen bekend van ongelukken. Weginspecteurs van Rijkswaterstaat houden de situatie in de gaten, en kunnen als het nodig is ook een boete uitdelen.

Bomvol

Volgens een woordvoerder gaat het mogelijk om buitenlandse chauffeurs, omdat in sommige landen zulke vluchthavens wel gebruikt mogen worden als parkeerplaats. Het probleem doet zich ook op andere plekken voor, met name op de vluchtstrook bij verzorgingsplaatsen. Die verzorgingsplaatsen staan ook vaak bomvol, waardoor truckers die aan hun rijtijd zitten snel een andere plek moeten vinden.
Om het tekort aan ruimte voor vrachtwagens weg te werken, moeten er de komende jaren 2400 parkeerplaatsen in Limburg bij komen. Het Rijk trok daar vorige maand 63 miljoen euro voor uit.