Ouders Shana over straf: 'Wat is half jaar op een leven?'

Wanda en Ivar Leurs uit Venlo met een fotoboek van hun dochter Shana. © L1 (Peter Beeker)
De ouders van de doodgereden Shana Leurs uit Venlo zijn ontzet en emotioneel na de uitspraak in de rechtbank in Amsterdam.
"Het voelt als een messensteek. Maar we lagen al op de grond en we hebben nu nog een messteek na gekregen", aldus vader Ivar.

Kind kwijt

Mohammed L. is vrijdag veroordeeld tot zes maanden cel en twee jaar rijontzegging voor het aanrijden van hun dochter. Dat voelt meer dan onrechtvaardig voor het echtpaar. Vooral omdat de strafeis twee weken geleden hoger was. "Wat is een half jaar op een mensenleven. We zijn ons kind kwijt"

Gevaarlijke plek

De Venlose kwam in maart 2021 om het leven. Ze reed op haar fiets over de Wolbrantskerkweg in het Amsterdamse stadsdeel Osdorp, toen ze door een automobilist werd aangereden. De 22-jarige Shana overleed een dag later in het ziekenhuis. Op de weg werd vaak veel te hard gereden en het was niet het eerste ernstige ongeval.

Telefoongebruik niet aantoonbaar

De onvrede zit vooral in het feit dat volgens de rechter niet kan worden aangetoond dat de bestuurder de telefoon fysiek bediend heeft, waardoor het roekeloos rijden van de bestuurder Mohammed L niet kan worden bewezen. Terwijl er duidelijke aanwijzingen volgens de ouders waren. Zo was er geen handsfreehouder voor zijn telefoon en zou de telefoon op zijn knie hebben gelegen. "Dan gaat bij mij echt het licht uit, ik begrijp dit niet", vertelt vader Ivar.

Alleen gekeken naar bestuurder

De straf weegt niet op tegen het leed van de familie, zo vindt het koppel. "Dat rechters zich in Nederland rechters durven noemen. Ze moeten zich diep, diep schamen. Dit is gewoon niet normaal. Er wordt alleen maar gekeken naar de bestuurder. Die wordt de hand boven het hoofd gehouden. En wij moeten ons leven lang alleen maar leven met het verdriet."

Hoger beroep

De ouder laten het er niet mee zitten en gaan in hoger beroep tegen de uitspraak: "ik kan hier niet mee leven." Mocht dit niet lukken dan willen de ouders naar Den Haag, op bezoek bij de minister. "Dit wordt een strijd die ik ga voeren uit naam van Shana en andere slachtoffers." Op deze manier hopen ze de weg vrij te maken voor soortgelijke toekomstige zaken.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!