Noodopvangvrijwilligers willen dat vluchtelingen blijven

Noodopvang bij de Kasteelse Bossen © Edward-Media
In een brief aan de gemeente Horst aan de Maas roepen 31 vrijwilligers van de noodopvang in de Kasteelse Bossen op om het besluit van het vertrek van de vluchtelingen terug te draaien.
Volgens hen is het onmenselijk dat de vluchtelingen weer moeten verhuizen.

Andere locatie

Maandag maakte burgemeester Ryan Palmen van Horst aan de Maas bekend dat de vluchtelingen in de Kasteelse Bossen verhuizen naar Landgraaf. Dit zou een betere locatie zijn en "Horst aan de Maas heeft ruim voldaan aan de opdracht van de minister."

Onmenselijk

De vrijwilligers zijn het daarmee niet eens, schrijven zij in een brief. 'De mensen die verblijven in deze opvang zijn sinds hun aankomst in Nederland van hot naar her gesleept. Voor sommigen is Horst al de vijfde noodopvang. Wij vinden deze verhuizing onverantwoord en vooral onmenselijk. Veel bewoners zijn getraumatiseerd, dus er is nood aan zoveel mogelijk rust en stabiliteit.'

Bang

Volgens de vrijwilligers zijn de bewoners zelf verslagen en boos. 'Tegelijkertijd zijn ze bang om zich uit te spreken en actie te ondernemen. Ze vrezen dat dit invloed kan hebben op hun kansen in Nederland', wordt er in de brief gezegd.

Netwerken opgezet

Buurtbewoners zouden ook positief staan tegenover een verlenging. 'Er is, na drie maanden, eindelijk voldaan aan het recht op onderwijs voor de kinderen op de opvang. Er worden inmiddels activiteiten georganiseerd, er is een sportruimte ingericht, er kwam een speelruimte voor de kinderen, er is les voor de volwassenen. Netwerken zijn opgezet: bewoners, werknemers en vrijwilligers hebben elkaar gevonden. Kortom, de opvang begint te lopen.'
De groep vrijwilligers roept de gemeenteraad op het plan tegen te houden in de raadsvergadering van 27 december.