Marokkaanse gemeenschap Roermond: 'Accu was op laatst leeg'

De Marokkaanse gemeenschap kwam gisteren bij elkaar in Roermond voor de halve finale tegen Frankrijk. © L1
Het WK-avontuur voor Marokko zit erop na de nederlaag tegen Frankrijk (2-0), woensdagavond. Een onverwachte nederlaag voor de supporters uit de Marokkaanse gemeenschap in Roermond.
"De hele wedstrijd heb ik geloofd dat ze terug zouden komen", zegt voorzitter van zaalvoetbalclub de Tigers, Chaïb Ramdini.

Honderden fans

Tijdens de halve finale van de Leeuwen van de Atlas tegen Frankrijk kwamen 250 mensen van alle afkomst bij elkaar bij het zaalvoetbalcentrum DB for van de Tigers aan de Donderbergweg. Het vormde een kloppend hart van supporters tijdens het Marokkaanse WK-avontuur in Roermond.

Onverwacht verlies

Samen met de gemeente, vrijwilligers en andere partijen had de club al een overwinningsfeestje voorbereid in een zaaltje. "We dachten eigenlijk niet dat het de verkeerde kant op zou gaan". zegt Ramdini. "De hele wedstrijd heb ik geloofd dat ze terug zouden komen. Pas in de laatste acht of zeven minuten besefte ik dat ze niet terugkwamen. Ze hebben heel veel gegeven. De accu was op het laatst leeg."

Boost

Toch kijkt de Marokkaanse gemeenschap in Roermond met een tevreden en trots gevoel terug op de Marokkaanse WK-prestatie, zo vertelt Ramdini. De club die midden in de Marokkaanse gemeenschap in Roermond ligt en zelf ook een aantal Marokkaanse spelers heeft, beleefde dit samen met de hele buurt. "Je zag dat door het WK het hele team en gemeenschap een boost kregen. Iedereen steunde het team, los van waar je vandaan komt. Mensen van verschillende afkomst. Het gaf echt een boost aan iedereen."

Maatschappelijke doelen

Tigers Roermond is namelijk meer dan alleen een zaalvoetbalclub in de Eredivisie. Het heeft een stichting waar sport en maatschappelijke doelen hand in hand gaan. Die organiseert activiteiten voor de jeugd zodat die niet doelloos op straat rondhangt, heeft een eigen jongerencentrum en is verantwoordelijk voor tal van projecten voor wijkbewoners. "Het idee erachter is, is dat we sport als bindmiddel gebruiken. Sport brengt de mensen bij elkaar en vanuit daar werken we aan meerdere problemen in de maatschappij. Wij bieden stageplekken aan en regelen opleidingen of werk als iemand daar hulp bij nodig heeft", aldus Ramdini.

In de eredivisie.

De inspanningen van het opleidingscentrum leveren resultaat op en worden in Marokko opgemerkt. Twee Marokkaanse spelers van de Tigers Roermond hebben zich onlangs geplaatst voor de kampioenspoule in Marokko. De sport maakt in Marroko een grote groei door, zo stelt Ramdini. Dat heeft volgens hem alles te maken met de aanstelling van de nieuwe voorzitter van de Marokkaanse voetbalbond. "Marokko is er heel snel bij als ze talent op het oog hebben en verdiept zich in Marokkanen in het buitenland. Zo worden er steeds meer jongeren uitgenodigd voor een stage in Marokko. En dat is ook gebeurd bij onze twee spelers. Dat zie je vervolgens terug in de resultaten. Het zaalvoetbal staat in de top 8 van de wereld en is recent gestegen. Je ziet dat er keihard wordt gewerkt aan de discipline en mentaliteit."
Een ander mooi voorbeeld waarbij een talent doorstroomt naar nationale teams, is Jasko Dzurlic. Hij begon ooit op zijn elfde bij de Tigers en volgde in Roermond een jeugdopleiding. "Dat we iemand hebben kunnen helpen om zijn persoonlijke ambitie waar te kunnen maken. Daar zijn we trots op."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!