Burgemeesters boos op COA: 'Stop met deze overvaltactiek'

Centraal Orgaan opvang asielzoekers © iStock
De burgemeesters van Valkenburg aan de Geul en Heerlen zijn niet te spreken over de aanpak van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Afgelopen maanden heeft het COA plannen voor de opvang van asielzoekers in hotels medegedeeld, zonder de burgemeesters hier van tevoren over te informeren.
De burgemeesters verklaren tegen Nieuwsuur dat het COA moet stoppen met deze 'overvaltactiek'. Ongeveer tachtig hotels in verschillende gemeenten hebben kamers aan het COA verhuurd, voor de opvang van ruim 2200 asielzoekers.

'Nog gebeld worden'

Burgemeester Daan Prevoo van Valkenburg aan de Geul kreeg in juli een telefoontje van de top van het COA met de mededeling dat ten minste 100 Afghanen naar Valkenburg zouden komen om deze ten minste een jaar op te vangen. "Alles was al geregeld: een deal met het hotel, de bedden opgemaakt, twee bussen al besteld. Achter mijn rug om. En oh, de burgemeester moest nog even worden gebeld. Terwijl we in de periode ervoor normaal zakelijk overleg hadden met het COA, en ook ruim ons aandeel namen in bijvoorbeeld de opvang van Oekraïners", verklaart Prevoo.

Mededeling

Hetzelfde geldt voor Roel Wever, burgemeester van Heerlen. Zonder eerder overleg kreeg hij afgelopen zomer te horen dat op korte termijn 40 asielzoekers zouden worden gehuisvest in een hotel in zijn gemeente. "Ik kreeg te horen: we maken vaker gewoon afspraken met hotels, dus tegenhouden is erg lastig. Ik dacht: wel heel bijzonder dat dit blijkbaar gewoon een mededeling is", aldus Wever.

Commercieel vastgoedbedrijf

Prevoo ontdekte dat het COA een commercieel vastgoedbedrijf inzette om hotels te interesseren voor de asielopvang. De burgemeester vraagt zich af waarom het COA hier niet transparant over is. "Het gaat om belastinggeld, en zo'n bedrijf doet het echt niet uit menslievendheid."

Transparantie

De burgemeesters willen meer transparantie van het COA. Wever: "Ik zou tegen het COA willen zeggen: doe het niet op deze manier. Bel mij gewoon en ga in overleg." Ook burgemeester Prevoo wil meer openheid: "Stop met deze overvaltactiek. Doe het samen met gemeenten. Op deze manier gaan er dadelijk deuren dicht."