L1mburg Centraal: Jan Linders wordt Albert Heijn

Jan Linders © Jan Linders
Geld voor onderzoek naar waterbeheersing Geul. Dit en ander nieuws uit Limburg in L1mburg Centraal.
Bekijk hier de hele uitzending.

Jan Linders wordt Albert Heijn

De Limburgse supermarktketen Jan Linders verdwijnt uit het straatbeeld. De winkels krijgen volgend jaar allemaal de kleuren van Albert Heijn. De supermarktketen wordt een franchisenemer bij de Zaanse grootgrutter.

Venlose vrienden helpen Oekraïne

Drie Venlose vrienden zetten de schouders onder een flinke inzameling van goederen voor de inwoners van Oekraïne. Dit is de tweede keer dat ze spullen inzamelen. Die worden vanuit Venlo naar Eindhoven gebracht en dan bij de grens van Oekraïne afgeleverd. Maar ook na deze lading, bleven de drie zich inzetten voor Oekraïners.

Geld voor onderzoek naar waterbeheersing Geul

Er komt een onderzoek naar de waterbeheersing rond de Geul. Het Rijk stelt daarvoor geld beschikbaar. In totaal gaat het om 4 miljoen euro, maar die subsidie is ook bedoeld voor de gebieden rond de Lek en in Zeeland. Het onderzoek rond de Geul was al gepland. De noodzaak bleek vorig jaar zomer tijdens de watersnoodramp die in Valkenburg veel schade aanrichtte. Het onderzoek vindt plaats onder leiding van de TU Delft. In de studio is hoogleraar waterveiligheid Matthijs Kok te gast.

Lieke Martens: 'Oranje geraakt door borstkanker Vanity'

De Nederlandse voetbalvrouwen hadden het dit jaar moeilijk met de plotselinge kankerdiagnose van hun voormalig ploeggenoot Vanity Lewerissa. Dat zegt Lieke Martens in de L1-documentaire "Vanity".

Lei-daag: hulp om dialect te leren spreken

Limburgers die geen dialect spreken, maar dat wel willen. Her en der worden door de provincie dialectcursussen gehouden, maar dat valt niet mee voor de deelnemers. Want wat is nu de Limburgse taal precies, officieel bestaat die niet eens, want elke streek heeft weer een ander dialect. Heerlenaar Jos Arnts wil het toch leren en vond een duo dat hem daarbij helpt. Maar of het lukt, oordeel zelf!

Schaatsen op natuurijs in Nederweert, kan dat al?

Het was flink koud, waardoor het natuurijs voor schaatsliefhebbers lonkt. Bij de banen in Nederweert-Eind werd in de ochtend door ijsmeester Louis Leenen gekeken of het ijs dik genoeg is.