Woningnood maar toch leegstand in Limburgse gemeenten

Stockfoto © Istock
Ondanks het tekort aan woonhuizen stonden begin dit jaar in verschillende Limburgse gemeenten behoorlijk wat woningen leeg. In Kerkrade, Maastricht, Simpelveld en Vaals was begin dit jaar 4 procent van de beschikbare woonruimte leeg.
Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Valkenburg

In Valkenburg was zelfs 5 procent van de woonruimte onbenut, blijkt uit de cijfers. Daarbij speelt wel de nasleep van de watersnood van juli 2021 een rol. Veel huizen liepen zoveel schade op dat die na een half jaar nog niet hersteld was. Valkenburg is volgens de cijfers ook de gemeente waar op 1 januari de leegstand ook op andere gebieden het grootst was.
Het CBS zette van alle Nederlandse gemeenten op een rij hoe groot leegstand bij woningen, winkel- en kantoorpanden en industriële gebouwen is.

Winkels

In Limburg valt daarin verder op dat Bergen de gemeente is waar de winkelleegstand het grootst is. Daar staat volgens de cijfers 28 procent van de winkelruimte leeg, gevolgd door Vaals met 24 procent. Daarmee is het probleem hier groter dan in de geijkte leegstandsgemeenten in de Parkstad of Sittard-Geleen, waar de leegstand rond de 20 procent schommelt.

Ontwikkeling

Landelijk gezien is het aantal leegstaande gebouwen in Nederland vorig jaar gedaald ten opzichte van 2020. Begin van dit jaar stonden ruim 219.000 gebouwen leeg, waaronder woningen, kantoorpanden en winkels. Een jaar eerder lag dat aantal nog 4,5 procent hoger op zo’n 230.000 gebouwen. Het CBS merkt daarbij op dat 40 procent van de gebouwen die op 1 januari 2022 leegstonden een jaar eerder ook al niet in gebruik waren.
Hieronder is per sector te zien hoe groot de leegstand in jouw gemeente was.