Provincies controleren op illegale waterputten in De Peel

De Peel © L1
De provincies Limburg en Brabant gaan in de Peel controleren op illegale waterputten. Dit doen ze om te voorkomen dat boeren zonder vergunning grondwater oppompen om hun land te beregenen, want dat mag niet meer van de rechter.
Door een uitspraak van de Raad van State moet paal en perk worden gesteld aan het onttrekken van grondwater uit bufferzones rond Natura2000-gebieden in de Peel voor het beregenen met grondwater van open agrarische teelten. Dit om uitdroging van de Peel te voorkomen.

Geen invloed

Nieuwe vergunningen voor grondwateronttrekking zullen dan ook niet meer gegeven worden, tenzij ze aantoonbaar geen invloed op het natuurgebied uitoefenen, maken beide provincies bekend. Die hebben hierover woensdag een aangepast Beheerplan Peelvenen vastgesteld.

Geen vrijstelling

Tot voor kort konden de boeren een vrijstelling krijgen van de vergunningsplicht in de wet natuurbescherming voor het onttrekken van grondwater voor het beregenen. Die vrijstelling krijgen ze niet meer. Ze moeten een vergunning kunnen laten zien.

Tegenvaller en meevaller

Veel boeren hebben zo'n vergunning al jaren, "meer dan eerst gedacht", aldus de woordvoerster van de provincie Limburg, "en oude rechten blijven gelden." Zij mogen dan ook grondwater uit de bufferzones blijven onttrekken om te beregenen. "Voor de natuur een tegenvaller, voor de boeren een meevaller", erkende de woordvoerster.

Zienswijze

Tegen de voorgenomen beslissing door beide provincies hadden 270 boeren een zienswijze ingediend, vanuit de vrees dat straks niks meer zou mogen. "De boeren schrokken van de uitspraak van de rechter", aldus de woordvoerster. Maar wie een vergunning heeft mag blijven sproeien.

Tussenstap

De woordvoerster zei dat het besluit overigens een tussenstap is: het moet worden gezien in het grotere kader van de transitie naar gewassen die minder water nodig hebben, en verdergaand natuurherstel in de Peel.
Voor juli 2023 moet een gebiedsplan aan minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) worden voorgelegd, waarin ook duidelijkheid is over de aanpak van de stikstofoverlast. Het kan dat dan veel boeren alsnog moeten stoppen, verkassen of innoveren omdat ze piekbelaster zijn. In dat geval houdt ook het beregenen op door die boer.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!