Supermarkten Jan Linders worden Albert Heijn

Een Jan Linders-supermarkt © Istock
De Limburgse supermarktketen Jan Linders verdwijnt uit het straatbeeld. De winkels krijgen volgend jaar allemaal de kleuren van Albert Heijn.
De supermarktketen wordt een franchisenemer bij de Zaanse grootgrutter, werd woensdagmiddag bekendgemaakt. Eerder op de middag waren de franchisenemers al op de hoogte gesteld.

Ombouw

'Het overgrote deel' van de 63 Jan Linders-vestigingen worden omgebouwd tot Albert Heijn. In Limburg gaat het om 42 winkels. Ook het distributiecentrum in Nieuw Bergen blijft bestaan onder de nieuwe vlag. Daarnaast neemt de nieuwe franchise-onderneming tien bestaande Albert Heijn-supermarkten over. De huidig financieel directeur van Jan Linders, Jutta van Rheenen, kwam onlangs al over van Albert Heijn.

Medewerkers

Het personeel van de winkels blijft na de overname in dienst van franchisenemer Jan Linders, al is het dan in een Albert Heijn-supermarkt. Wel vervallen er banen op het Service Kantoor in Nieuw-Bergen. Voor die medewerkers wordt een sociaal plan opgesteld. Voor winkels die niet worden meegenomen in de overname, wordt een andere eigenaar gezocht.

Markt

Volgens Jan Linders-directeur is de overname het gevolg van "huidige omstandigheden van verregaande digitalisering en snel veranderende klantverwachtingen." Dat vraagt volgens de CEO om investeringen en innovaties om concurrerend te blijven, waar Jan Linders zichzelf als zelfstandig bedrijf niet toe in staat acht. Eind 2023 moet de overname zijn afgerond, en is de naam Jan Linders als zelfstandige supermarkt verdwenen.

Oerfiliaal

In totaal elf vestigingen van Jan Linders vallen buiten de deal, en worden verkocht. In Limburg gaat het om de vestigingen in Beek, Bunde, Horst, Klimmen, Valkenburg en in Weert. Opvallend is ook dat de Gennepse winkel, op een steenworp afstand van de oervestiging, geen Albert Heijn wordt. Al deze filialen worden te koop gezet.

Geschiedenis

De supermarktketen begon in Gennep. Oprichter Jan Linders begon daar als melkventer, maar opende in 1963 zijn eerste zelfbedieningswinkel aan de Zandstraat. Die heette destijds nog J-Markt Klimop. In 1972 werd de tweede vestiging geopend in Venray, daarna breidde het bedrijf zich gestaag uit in met name Limburg en Brabant. Het hoofdkantoor ligt tegenwoordig in Nieuw-Bergen.
Sinds 1995 is Leo Linders, zoon van Jan, de eigenaar van het bedrijf. Jan Linders overleed in 2004.